fbpx

Ne várj 72 órát!

A Valan a rendőrséggel együtt indít kampányt az eltűnt gyerekekért

Az eltűnt gyerekek mielőbbi hazatalálásáért indít tájékoztató kampányt a Valan Az angyalok völgye című lélektani krimi alkotócsapata, magyarországi forgalmazója, a Mozinet és az Országos Rendőr-főkapitányság. Bagota Béla első mozifilmjét Magyarországon november 21-től, Erdélyben november 27-től vetítik.

A Ne várj 72 órát! címmel induló kampány azt a közhiedelmet igyekszik eloszlatni, hogy az eltűnési esetekben várni kell a bejelentésig. Fontos tudnunk, hogy a nyomozás a bejelentéskor azonnal megkezdődik és minden eset elévülési ideje 90 év. A videók megtörtént esetek bemutatása mellett olyan kérdésekre válaszolnak, mint: mit tegyünk, ha valaki eltűnt vagy úgy érezzük, valakit fogva tartanak, kihasználnak, mi segíthet a kiskorúak szökésének megelőzésében?

Balánbánya, a forgatás helyszíne

A Valan Az angyalok völgye című filmben Péter (Krisztik Csaba) arra teszi fel az életét, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban a huszonkét évvel ezelőtt elveszett húgát, Julit látja. Péter egy telefonhívás miatt hazatér az erdélyi bányavárosba, Valanba, amikor felmerül, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A nyomozás során Péternek nemcsak a bűnözéssel kell megküzdenie, hanem saját emlékeivel, szorongásaival is. Bagota Béla első nagyjátékfilmje feszült és szívszorító.

 „A Valan Az angyalok völgye című film azokról a gyerekekről szól, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűnnek. Látjuk a fényképüket a hírekben, olvassuk a róluk írt statisztikákat, sóhajtunk egy nagyot, és abban bízunk, hogy ez a szörnyűség a mi gyerekünkkel úgysem történhet meg. De ezek a gyerekek attól még ott vannak valahol. Valahol a sötétben. A Valan – Az angyalok völgye című filmünkben Péter ebből a sötétből próbálja kimenteni a gyerekeket, miközben ő maga is majdnem elvész benne” – mondta a rendező.

A kampány célja, hogy társadalmi diskurzust indítson a témában, és felhívja a figyelmet arra, hogy közös összefogással segíthetünk az eltűnési esetek rövidre zárásában.

Nyitókép: Bagota Béla. Fotó: Pfeffer Attila

A rovat további cikkei