Július 11-én lesz hatvan éve, hogy megkezdte működését a Gyulai Várszínház Victor Hugo Hernani című darabjának bemutatásával. Azóta is minőségi, minden igényt kielégítő összművészeti programsorozatot igyekeznek kínálni évről évre – fogalmazott Elek Tibor igazgató kedden az eseménysorozatot beharangozó sajtótájékoztatón.

A 61. évad nyitó előadása a Barcelona Flamenco Ballet Carmenje, míg a záró darab a Nemzeti Színház István király című előadása. A szezonban látható több mint 40 produkcióból négy saját bemutató lesz – emelte ki Elek Tibor.

Az Ártatlanok (Levelek a Kner család életéből 1938–1946) című felolvasó-színházi előadás szövege Erdész Ádám levéltáros által szerkesztett könyv alapján készült, a rendező Hegedűs D. Géza. A bemutatót a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából már megtartották a kamarateremben, de a darabot visszahozzák a nyári évadra is.

Július 22-én a Maladype Színházzal közös Pénelopeia című előadást láthatja a közönség, amely az ismert Odüsszeusz-mítoszt mutatja be női nézőpontból, az otthon maradt feleség szemszögéből, Varga Gabriella főszereplésével.

A Csokonai Nemzeti Színházzal közös produkció Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Erkel és a felkelés című dalos bohóságának a bemutatója lesz július 24-én, amelyet kifejezetten a teátrum felkérésére írtak; bemutatva benne Erkel sakk iránti lelkesedését és a vígoperáit, valamint az 1848. októberi eseményeket.

Augusztus 1-jén játsszák a szintén teljesen saját fejlesztésű darabot, a Matei Vişniec drámája alapján készült Bohóc kerestetik darabot Béres László rendezésében. A három idősödő bohócot három erdélyi színész alakítja, így a bemutató az Erdélyi Hét kiemelkedő darabja lesz – jegyezte meg Elek Tibor.

Az igazgató elmondta, három színházi és két zenei fesztivált is rendeznek. Az Erdélyi Hetet hetedik alkalommal hívják életre, ennek során július 29. és augusztus 4. között láthatják a nézők többek között a székelyudvarhelyi színház előadásában a Száll a kakukk fészkére színpadi adaptációját, továbbá a Madarak és a Boszorkány című darabokat. A nagyváradi Szigligeti Színház két produkcióval érkezik: A padlással és a Csárdáskirálynővel. Elek Tibor az „évad egyik legfontosabb előadásának” nevezte Viripajev kultikus darabját, az iszlám és a keresztény világ ütközéséről szóló Iráni konferenciát Bocsárdi László rendezésében.

Elmondta, hogy a Shakespeare Fesztiválból átalakított Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválját augusztus 6. és 11. között rendezik meg. Többek között Shakespeare ritkán játszott darabját, a Troilus és Cressidát, Molière A fösvény, Goldoni Mirandolina, illetve Gogol Háztűznéző című darabját tűzik műsorra.

Hetedik alkalommal szervezik meg a nemzeti klasszikusok életművét középpontba állító programsorozatot, idén Örkény István Napokat, amelyre augusztus 12. és 15. között várják a közönséget. A Macskajátékot Szász János, a Tótékat Vidnyánszky Attila, a Kulcskeresőket Hajdú László rendezésében játsszák, Örkény egyperceseit Mácsai Pál Azt meséld el, Pista! című estjével idézik meg.

A két zenei fesztivált július 12-én és 13-án rendezik. A Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválra egy kortárs táncszínházi műhely, a Feledi Projekt hozza el Esszencia című produkcióját, amelyen az Oláh Dezső Trió játssza Bartók 15 magyar parasztdalának adaptációját. A további fellépők a Zoord és a Magyarországon egyedüli katalán rumbát játszó MazsiMÓ-GipsyMÓ nevű formáció lesz. A XV. Vár Blues Fesztivál idén Jimi Hendrix Fesztivállá változik, amelyen három zenekar lép fel.

Elek Tibor elmondta: az idén is igyekeznek megszólítani a fiatalabb korosztályt és a zenés darabok kedvelőit is. 

Görgényi Ernő polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, a városvezetés és a nézők is nagyra becsülik azt a művészeti koncepciót, amelyet a Gyulai Várszínház megvalósít, utóbbit jól jelzi, hogy évről évre nő a nézőszám. A teátrum saját produkcióival értéket teremt, a magas minőségi mérce alapján válogatott előadások révén értéket közvetít, továbbá a város imázsának is az egyik meghatározó eleme, fontos turisztikai vonzerő – húzta alá a városvezető.

A teljes műsorkínálat itt érhető el.