fbpx

Négy városban is lesz Szemrevaló filmfesztivál

Budapest mellett Debrecenben, Szegeden és Pécsen is vetítik majd az év legjobb német nyelvű filmjeit.

Október 1. és 8. között rendezik meg Budapesten a a Szemrevaló│ Sehenswert filmfesztivált. Október 1-től 4-ig a Művész moziban, október 5-8. között pedig a Távmoziban (online) lesznek láthatóak a filmek.  

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete immár kilencedik alkalommal ad ízelítőt a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Október 2-5. között Debrecenben, október 6-9. között Szegeden, október 14-17. között pedig Pécsen vetítik majd a filmeket.

A fesztivál egyik legizgalmasabb darabja Alfred Döblin német pszichiáter és író regényének új feldolgozása, a Berlin Alexanderplatz című alkotás, mely az idei Berlinale egyik versenyfilmje volt. Qurbani filmeposza komor utazás „a lélek sötét éjszakájába“ és nem utolsósorban a sűrű atmoszférájú Berlinbe a 21. század elején.

Berlin Alexanderplatz

A Gipsy Queen főszereplője, Ali büszke, bátor nő, Hamburgban él két gyermekével. Apja kislány korától azért edzette, hogy egyszer világbajnok boxoló legyen és kitörhessen romániai nyomorúságos körülményeik közül. Ali egy véletlen folytán ismét visszatalál a boxhoz, ami az egész család életét felforgatja.

Gipsy Queen

A Végzet és kezdet című filmben Nora szerelme elvesztése után megismerkedik Natannal.Van egy olyan furcsa érzése, hogy valahonnan már ismeri a férfit, de nem sejti, mi az, ami összeköti őket.

Végül a Thomas Meyer azonos című regénye alapján készült csupaszív vígjátékban, a Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba című filmben Motti az egyetemen beleszeret egy nem zsidó lányba, ortodox anyja ezt tragédiaként éli meg, a srác viszont elindul az önállóság és a függetlenség felé.

Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba

A program elérhető a fesztivál Facebook oldalán.

Nyitókép: jelenet a Végzet és kezdetből

A rovat további cikkei