fbpx

Négykezes kotta – egy textil- és egy üvegművész közös munkái a Fugában

Vereczkey Szilvia textilművész és Köblitz Birgit üvegművész, mindketten Ferenczy Noémi-díjjal kitüntetettek, a maguk szakterületén elismert alkotók közös munkáit láthatja a nagyközönség 2023. október 8-ig a Fuga Építészeti Központban.

Alkotótársként nem először kerültek kapcsolatba, de ezúttal több nagyméretű installáció mellett kisebb tárgyak is szerepelnek a kiállításon. A FUGA kiállítótermei egyedülálló fényélménnyel egészíti ki ezt az anyagot.

„Különlegesen izgalmas dolog más anyagban gondolkodni, a másik alkotó világát figyelni, a saját egón túllépni, és mindent megtenni, hogy egy igazán jó mű szülessen” – vallja  Köblitz Birgit, aki az építészeti üveg feladatai mellett új anyagokat és technikákat alkalmaz, mint pl. a rogyasztást vagy az üveg formában való összeolvasztását, így egyre közelebb ér az üveg belső tulajdonságaihoz és témáihoz, mint az emberek kapcsolata egymáshoz és a környezetükhöz. Hol rétegenként fest az üveglapokra, és útközben „talált” grafikai motívumokat ad nekik, hol pedig az üveg rusztikus felületeit hangsúlyozza festéssel, csiszolással. Az elmúlt évek bezártsága idején kezdett foglalkozni az üveg újrahasznosításával. Munkája egy komoly programnak indult, így alkotói szemlélete is megváltozott. E programot az MMA egyéves ösztöndíjjal támogatta.

Vereczkey Szilvia szívesen dolgozik együtt más területen alkotó, általa nagyra becsült művésztársaival. Izgatja és foglalkoztatja a közös alkotómunka. A különböző minőségű textilek mellett hosszú évek óta kísérletezik egyéb anyagokkal is, mint papír, drót, bambusz, furnér. Megbecsüli a megvásárolt anyagait, így kivitelezési munkái végeztével az összes, még felhasználható darabot félreteszi, és várja, hogy mikor és hol tudja jól beépíteni azokat. Így vette elő új, közös installációi kivitelezésénél a féltve őrzött kisebb alapanyagait, folyamatosan figyelve tervezőtársa újrahasznosítható üveg csöveire, azok színére, felületére, rajzolatára és természetesen az előzetesen közösen kigondolt és átbeszélt koncepcióra.

A közös koncepció bepillantást nyújt az alkotás folyamatába, mely azzal az indítékkal jött létre, hogy demonstrálja, hogyan lehet két egymástól nagyon különböző anyagot, az üveget és a textilt – azon belül is az ipari üveget és a részleteire bontott finom, lágy textilszálakat – egy installáció, egy gondolat köré szervezni. Hogyan lehet a merev és átlátszó, vagy éppen csak az áttetsző üveg íveket lágy, játékos szálakkal, színekkel, anyagokkal úgy kombinálni, hogy szerves egységet alkossanak, együtt szóljanak. És jól szóljanak. Ehhez közös kottákra, mégpedig négykezes kottákra volt szükségük, amelyek több „összhangzata” ezen a kiállításon látható.

A tárlat október 8-ig, szerdától vasárnapig látható a Fuga Építészeti Központban.

Fotók: M. Fodor Éva

A rovat további cikkei