Március 6-8. között ismét Békéscsabára várják a népi textilművészet szerelmeseit. A fesztiválon idén kiemelten foglalkoznak napjaink európai textilhagyományainak bemutatásával.

A XVII. Kárpát-medencei Textilfesztivál közel négyszáz résztvevője idén nemzetközi kitekintést is kap napjaink textilhagyományairól, hiszen a hazai szakemberek mellett finn, számi, észt, norvég, továbbá osztrák és szlovák előadókat is várnak a rendezvényre. A konferencia mellett megnyílik a Népi textíliák mai életünkben című országos pályázati kiállítás, ahol idén közel 1300 alkotást mutatnak be.

A Békés Megyei Művelődési Központ és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében 1992 óta kétévente rendezik meg Békéscsabán a konferenciát, amelynek célja, hogy a témával foglalkozó szakemberek kicserélhessék véleményüket, új ismereteket szerezzenek és kapcsolatokat építsenek. 2020-ban a konferencia perspektívája tovább bővül, hiszen a március 6-8-ig tartó konferenciára a hazai szakemberek mellett finn, számi, észt, norvég, továbbá osztrák és szlovák előadók is érkeznek. Az előadók országuk, térségük máig élő textilhagyományaikat mutatják be, így a résztvevők széles körű áttekintést kaphatnak a textilhagyományok megőrzéséről és annak európai gyakorlatairól. Megismerhetik többek között azt, hogy hogyan tartják életben a hagyományos hímzést a népviseleten keresztül Norvégiában, bemutatják az időtálló észt nemzeti kézművességet és Ausztria textiles hagyományait mai életünkben. A konferencián hazai előadóink ismertetik a hímzés, nemez, a szőttes és a csipke használatának lehetőségeit a mai textíliákon, és bemutatják azt is, hogy hogyan használhatók a népi viseletek és népi textíliák napjainkban. A 2020. évi konferencián a védnökök közt szerepel az Európai Kézműves Szövetség, melynek elnöke, Solveig Grinder előadást is tart az eseményen. A rendezvény helyszíne a békéscsabai Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Kara lesz.

A konferenciához kötődően megnyílik a Népi textíliák a mai életünkben című országos pályázati kiállítás. Az elmúlt évek alatt több mint 20 országos pályázatot hirdetett meg a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a pályáztatás célja minden esetben az volt, hogy alkotásra inspirálja az országhatáron belül és az országhatáron kívül élő hímzőket, szövőket, viseletkészítőket, csipkéseket és nemezkészítőket. A felhívás alapján a pályázók a Kárpát-medence bármely tájegységét kiinduló forrásanyagnak tekinthették alkotásuk elkészítéshez.

Az országos pályázatra egyéni és csoportos kategóriában is szépszámú alkotás érkezett. A 153 fő egyéni alkotótól és 69 közösségtől beérkezett 1786 pályamunkából a zsűri 61-et részesített díjazásban, s összesen 1293 darabot javasolt kiállításra. A kiállításnak a Békés Megyei Könyvtár biztosít méltó helyszínt, ahol az alkotások 2020. március 6-tól április 3-ig tekinthetők meg az intézmény nyitvatartási idejében.

Nyitókép forrása: a fesztivál Facebook oldala