A szoborállítást a múzeum akkori igazgatója, Szalay Imre kezdeményezte Wlassics Gyula kultuszminiszternél, a művet pedig Istók János készítette el. A Vasárnapi Ujság hetilap 1902. július 6-i számában megírta, hogy a szobor gipszmintája készen áll, és Róna József ércöntödéjébe kerül. Széchényi szobrát végül egy berlini cég budapesti műércöntödéjében öntötték ki. A munkálatok költségeire összesen tízezer korona állt rendelkezésre.


szechenyi_szoboravato_unnepseg1_600x285.png
A szoboravató ünnepség a Múzeumkertben, 1902. november 26.Weinwurm Antal felvétele, Magyar Nemzeti Múzeum, Történeti Fényképtár

 

A szobrot 1902. november 26-án, a múzeum alapításának jubileumi ünnepén leplezték le. A műalkotás fogadtatása nagyon pozitív volt, már az ünnepségen többen gratuláltak az ifjú szobrásznak, a Vasárnapi Ujság is elismerően nyilatkozott a műről, nem sokkal később pedig az uralkodó Istókot koszorús Arany Érdemkereszttel tüntette ki.


szechenyi_szobor_holgyek_600x285.png
A Széchényi-szobor az 1930-as évekbenFotó: Fortepan

 

1965-ben megtisztították a szobrot, 2002-ben rendezték a környezetét, de az akkor már esedékes, átfogó restaurálás végül elmaradt.

2018-ban, a Múzeumkert nagyrekonstrukciója részeként erre is sor került. A felújított szobrot pedig Varga Benedek főigazgató döntése alapján a Magyar Nemzeti Múzeum főhomlokzata elé, a Forum Romanum oszlop helyére állították fel 2018. november 20-án.


mnmesalapitoja_600x285.png
A Nemzeti Múzeum és alapítójaFotó: Debreczeni-Droppán Béla

Forrás: magyarmuzeumok.hu