Az ország első teljesen digitális tárlataként, nemzetközi viszonylatban is egyedülálló módon a világ legismertebb zsidó tudósainak életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza. A régi zsinagóga épületét is magában foglaló kiállítás a második világháborúban csaknem teljesen kiirtott helyi zsidó közösségnek is emléket állít.

Minimalista, látszóbeton, high-tech környezetbe jut a látogató, ha felkeresi a Balaton északi partjának kulturális térképén is üde színfoltként ható füredi tudásközpontot, a Zsidó Kiválóságok Házát. Az építészetileg is látványos kettős tér a rossz állapotú régi zsinagóga renoválásával és kibővítésével született meg 2018-ban.

Az épületek fizikailag és funkció szerint is kettéválnak. A modern rész a világ legkiválóbb magyar és nemzetközi, nagyrészt Nobel-díjjal is kitüntetett, zsidó származású tudósainak életművét mutatja be Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika címmel. A zsinagóga ugyanakkor az igényes kulturális-tudományos programokra nyitott füredi polgárok közösségi tereként szolgál.

A bejáratnál a maga tömör egyszerűségében is katartikus küldetésnyilatkozatba ütközünk:

„Ha a gonoszság terve sikerül, ezeket a tudósokat is megölték volna, hasonlóan azokhoz a nővéreinkhez és fivéreinkhez, akiket elpusztítottak.

Ők azonban megmenekültek, és az Élet szavával válaszoltak a sötétség szavára.

Gondolatokból építettek palotát, ez a palota az otthonunk. Nekik is köszönhető, hogy él az emberség és az emberiség.”

„Nem szomorú, hanem inkább érdekes helyet szerettünk volna létrehozni – mondja Olti Ferenc, a múzeum ötletadója és vezetője, a régi füredi zsidó közösség utolsó helyben élő leszármazottja.

Célközönségünk elsősorban nem a zsidóság, hanem a többségi társadalom. Célunk pedig – ahogy azt a küldetésnyilatkozatunk is képviseli – a látogatókat azzal szembesíteni, hogy a világ más lenne, ha az itt megismerhető kiválóságokat a náci akarat szerint meggyilkolják. Akkor nincs Neumann János számítógépe vagy Einstein relativitáselmélete. De nincs űrhajózás, navigációs rendszer, fogamzásgátló tabletta sem, hogy csak néhányat említsünk. Vagy legalábbis nem úgy születnek meg a modern kor vívmányai, ahogyan megvalósultak" – hangsúlyozza.

A teljes mértékben akadálymentes kiállítás 132 olyan, többségében Nobel-díjas természettudóst mutat be életútjáról, munkásságáról szóló olvasható vagy audioguide segítségével meghallgatható információkkal, akik a szakterületükön maradandót alkottak, hozzájárultak a mai világ működéséhez. Többek között Sigmund Freud, Bíró László József, Teller Ede, Szilárd Leó, Hollán Zsuzsa, Klein Éva, Neumann János, Richter Gedeon és Mark Zuckerberg érdekességekkel kiegészített életrajza is megtalálható a gyűjteményben.

A földszinti válogatópultnál lehet – magyar, angol vagy héber – nyelvet és tudóst választani. Az ajánlás szerint érdemes ötben, vagy kis pihenőt beiktatva kétszer ötben limitálni az életrajzok számát, hogy az információk befogadhatóak legyenek.

A rendszer tematikus csoportokat, mint „tudós nők” vagy „magyar tudósok” is felkínál.

Az emeleti kiállítótérben mágneskártya segítségével hívhatóak elő az anyagok a tetszőlegesen kiválasztott képernyőn. Az információk rögzülését ötletes játékok segítik. Csoportos látogatók, például diák- vagy munkahelyi csoportok részére a kiállítás megtekintése után szórakoztató vetélkedőket is szervez az intézmény.

A szervezőknek sikerült új küldetéssel felruházniuk a 13. századi templom alapjain az 1700-as években létesült régi zsinagóga épületét is.

A közösségi helyként megújult egykor szakrális tér a felső városrészben élő helyi lakosságot szólítja meg programjaival.

Falai között – a zsidóság témakörén jócskán felülemelkedve, a „kiválóság”, magas minőség kritériumát azonban szem előtt tartva – a Müpa és az Uránia Filmszínház után első vidéki helyszínként rendszeresen láthatók a New York-i Metropolitan Opera előadásai. Nemzetközi színvonalú komolyzenei koncerteket szerveznek és tudományos sorozatokat indítanak, legújabban az egészségügy és a csúcstechnológia közös lehetőségeit boncolgatva.

A balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza szellemiségét, programjait áthatja a jelenbe és jövőbe vetett hit és életigenlés. A figyelemfelkeltő, érdekes, informatív és mai projektek gyökere azonban vállaltan mélyre nyúlik.

Az intézmény megalapítása főhajtás a város egykori, 156 fős, 1944-ben teljes létszámban elhurcolt közössége előtt.

Az ő munkájuk alapvetően határozta meg a fürdőváros és a borvidék fejlődését és arculatát.

Oesterreicher Manes József, a savanyúvíz gyógyhatását felfedező tudós, a város első fürdőorvosa, a filoxéravész utáni visszatelepítéseket elindító Baradlai Jenő, valamint a füredi rabbiképző történetét, ahogy az egykori zsidó hagyományokat, épületeket, ételeket és várostörténeti érdekességeket is megismerhetik, akik Olti Ferenc vezetésével részt vesznek a házból induló tematikus séták valamelyikén.

Dr. Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány elnöke Balatonfüredi zsidó család leszármazottja, szülei holokauszt-túlélők. A kémiai tudomány kandidátusa, hazai és nemzetközi informatikai cégek vezetőjeként dolgozott. A Mazsihisz korábbi alelnöke, az izraelbeli hátrányos helyzetű fiatalokat is segítő Keren Hayesod Hungaria alapítvány alapító elnöke, a European Jewish Association európai zsidó lobbiszervezet tanácsadó testületének tagja.