A Cirkusztestvérek című dokumentumfilm nemzetközi bemutatója június 3-án lesz a 64. Zlíni Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Filmfesztiválon. A csehországi fesztivál a világ legrégebbi és legnagyobb ilyen jellegű filmes eseménye.

Az 1961-ben alapított fesztivált május 30. és június 5. között rendezik meg. A szervezők a vetítések mellett filmszakmai és szórakoztató programokat, koncerteket és kiállításokat is kínálnak, az eseményre az elmúlt másfél évtizedben több mint százezer néző látogatott el.

A Cirkusztestvérek című egész estés dokumentumfilm egy különleges magyar artistaosztály tagjainak történetét meséli el, akik 2020 elején lehetőséget kapnak arra, hogy külföldi tanulmányokat folytassanak. Útjuk a Kijevi Cirkuszművészeti Akadémiára vezet. A 12–14 éves fiatalok itt tölthetnek el egy szemesztert, ezzel bepillantást kapnak egy olyan világba, amelyet néhány hónap múlva darabjaira tör a háború. A magyar fiatalok és ukrán tanáraik, diáktársaik kapcsolatán keresztül híd épül a két kultúra között.

A Cirkusztestvérek az FP Films gyártásában, a Nemzeti Filmintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával készült, rendezője Halász Glória, akinek a nevéhez többek között olyan filmek kötődnek, mint a Dr. Lala, a Mi ez a cirkusz?, a Három tánc, az Alla Zingara vagy az ENSZ filmfesztiválján fődíjat nyert Rupa butikja. A Cirkusztestvérek nemzetközi forgalmazója az ORF‑Enterprise.