Ludwig Wittgenstein osztrák filozófus, a huszadik század egyik legnagyobb hatású gondolkodója jelentősen hozzájárult a logika, a matematikafilozófia és a nyelvfilozófia fejlődéséhez. Wittgenstein – az állandó javító szándék és az életút komoly kitérői miatt is – mindössze egyetlen filozófiai művet publikált, az első világháború lövészárkaiban íródott fiatalkori opust, a Tractatus Logico-Philosophicust. Az 1918-ban befejezett Tractatus centenáriuma adta az ötletet Denise Parizek kurátornak, hogy kiállítás formájában mutassa be a wittgensteini gondolkodás és a kortárs képzőművészet néhány kapcsolódási pontját.

A tárlat szombati megnyitóján az olasz Laura Rambelli és a román NOIMA csoport performanszát is megtekinthetik az érdeklődők. Több kísérőprogram is szerveződött a kiállítás köré: a március 12-én Mekis Péter előadása, március 22-én múzeumpedagógiai foglalkozás, április 4-én Derek Jarman Wittgenstein című filmjének vetítése, míg április 19-én kurátori tárlatvezetéssel egybekötött finisszázs várja az érdeklődőket.

A Wittgenstein nyomán született nemzetközi vándorkiállítás először a bécsi Wittgenstein Házban mutatkozott be, utána 2019-ben Bulgáriában, Veliko Tarnovóban volt látható nagy sikerrel az ottani helyi alkotókkal kiegészülő anyag. A tárlat útja a tervek szerint 2021-ben Temesváron ér véget az európai kulturális fővárosi programok keretében a Muzeul de Artában.

Fotók: Michaela Stock Galerry