Korniss Dezső egy magyar gyökerű modern festészetet szeretett volna kialakítani, ugyanúgy mint ahogy Bartók Béla tette a zenében. A kiállításon látható, hogy művészetének egyes korszakaiban miként jelennek meg a provinciális művészet, a népművészet és a kézművesség különböző emlékei, és ezeket miként alakította át sajátosan szürreális képi világának meghatározó motívumaivá.

A tárlaton csaknem 200 Korniss Dezső-művet mutatnak be magángyűjteményekből és múzeumok anyagából válogatva. Ezek közé az alkotások közé illeszkednek be a Néprajzi Múzeum különleges kincsei, amelyek közül jó néhány először szerepel kiállításon.

Korniss művészetétől ?inspirálódva? a magyar művészet jelentős képviselői ? Bak Imre, Csiky Tibor, Keserü Ilona, Nádler István ? indultak el az 1960-as években, akik a perifériára szorult népi kultúrák motívumait kapcsolták össze saját képi világukkal. Mindegyikük személyes kapcsolatban is volt a mesterrel. Az ő alkotásaikból a kiállítás utolsó termében látható válogatás.

A kiállításhoz egy átfogó kutatásokon alapuló, csaknem 300 oldalas, több mint 200 képpel illusztrált tanulmánykötet készül magyar és angol nyelven, ritka dokumentumok, emlékezések sorával.

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria