A SZTAKI hardverfejlesztései – Számítástechnika a vasfüggöny mögött és azon túl címmmel konferenciát rendeznek és tárlatvezetést tartanak az érdeklődőknek a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI) április 20-án, a Neumann-emlékév programjaként.

Az esemény első felében, a SZTAKI Kende utcai épületében, az érdeklődők előadásokat hallgathatnak a magyarországi számítástechnika korai éveiről, illetve a kutatóintézet hardverfejlesztésének különböző időszakairól.
Az előadásokat követően a résztvevők megtekinthetik a SZTAKI A múltból a jövőbe című hardvertörténeti kiállítását, benne olyan, az intézet múltjából származó, és akár még működő eszközökkel, mint két GD 80-as vektoros kijelző vagy a Primo személyi számítógép.
A SZTAKI Lágymányos utcai épületében rendezett kiállításon Manno Sándor fejlesztőmérnök tart tárlatvezetést.
Ezt követően a program a SZTAKI 2022. nyarán átadott Innovációs és Demonstrációs Terében (IDT) zárul, ahol a látogatók megismerhetik az intézet és laboratóriumai legújabb tudományos demonstrációit.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a SZTAKI közös szervezésében zajló eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni itt lehet.

Fotó: MTI