New Yorkban a Mozgókép Múzeumában filmvetítéssel ünnepelték a magyar film napját helyi idő szerint kedden, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektorának részvételével.

Fülöp József, a MOME rektora. Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Fülöp József, a MOME rektora. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A New York-i Liszt Intézet által szervezett eseményen magyar animációs rövidfilmeket mutattak be, amelyeket a MOME korábbi diákjai készítettek. 

Fülöp József, az egyetem rektora az eseményt követően hangsúlyozta, hogy a magyar film ünneplésekor különösen indokolt az animációs filmek bemutatása, hiszen idén 110 éves a magyar rajzfilm, mely alkalomból a Nemzeti Filmintézet 2024-et az animáció évévé nyilvánította.

Az elmúlt évtizedekben az animációs és az élő szereplős film közeledése figyelhető meg a különböző technológiai megoldások révén. A rektor arról is beszámolt, hogy a New York-i látogatás alkalmat ad az egyetem régóta létező amerikai kapcsolatainak szélesítésére, és megjegyezte, hogy a Pannónia Program révén az intézménynek több lehetősége nyílik további, Európán kívüli együttműködések kiépítésére.

A New York-i filmstúdiók szomszédságában, Queens városrészben tartott vetítés az animációt mint a művészi kifejezés eszközét mutatta be a közönségnek hét magyar rövidfilm bemutatásával.