fbpx

Női sorsok és maffiatörténetek állnak a 14. Koreai Filmfesztivál fókuszában

Női sorsok és maffiatörténetek állnak a 14. Koreai Filmfesztivál fókuszában. Szeptember 23–29. között három szekcióban összesen 18 dél-koreai alkotást láthatunk a budapesti Corvin Moziban.

A magyar közönség a legújabb koreai kasszasikerektől a gengszter noiron át a történelmi drámáig különböző műfajokon keresztül ismerkedhet a koreai gondolkodással és filmes látásmóddal.

Az egyhetes fesztivál hagyományteremtő szándékkal idén is kiemelten foglalkozik női történeteket bemutató alkotásokkal és női alkotókkal.

A rendezvény nyitófilmje Csoi Von-szub akcióvígjátéka, a Szupertitkos ügynök lesz, amely Dél-Koreában öt nappal a bemutatása után elérte az egymilliós nézőszámot.

A koreai filmes világ kiemelkedő képviselőire fókuszáló Arcok műsorblokkban ebben az évben Jun Jodzsong színésznő fontosabb filmjeivel ismerkedhet meg a hazai közönség. Az Élősködők tavalyi sikerét követően, idén a Minari – A családom története című, koreai–amerikai film is jelentős sikereket ért el, mivel a nagymamát alakító Jun Jodzsong vehette át a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. A fesztivál ezért egy külön szekciót szentel a színésznő életművének.

A Fókusz szekció minden évben egy speciális témára összpontosít. Idén a jellegzetes és nagy sikerű koreai filmes műfaj, a gengszter noir lesz a középpontban.

Az akciódús, drámai fordulatokban gazdag maffiatörténetek dermesztő realitással mutatják be az ázsiai alvilági életet.
A mester és a halász/The book of fish. Forrás: koreaifilm.hu

Az Extra szekció 2021-ben különleges női sorsokkal foglalkozó dokumentumfilmeket kínál.

Ezek között szerepel az idős női búvárokról szóló film is. Az asszonyok szabadtüdős merüléssel, 10-20 méter mélyről gyűjtik a tenger gyümölcseit, hogy eltartsák a családjaikat egy alapvetően patriarchális társadalomban.

A vetítések mellett A mozi jövője a pandémia után címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést hazai filmes szakemberekkel a Koreai Kulturális Központban szeptember 27-én, ahol arra keresik a választ, hogy miképpen befolyásolta a mozizás sorsát a járványhelyzet tapasztalata. A beszélgetést Vincze Teréz filmkritikus, az ELTE oktatója fogja vezetni. További információk a filmekről a www.koreaifilm.hu weboldalon találhatók.

Nyitókép: Ó, mamám!/Oh! My gran! Forrás: koreaifilm.hu

A rovat további cikkei