A Bence kalandjai Jobbágy Bence szólóprojektje, akusztikus dalok, versszerű dalszövegek találkozása. Az Anya, apa tavaly megjelent első lemezén, a Tengereken kapott helyet, és bár a lemezről több dalhoz is készült videó, ez az első olyan, amihez klip is társul.  

A videót Tóth Andris, Bence egyik barátja készítette, aki teljesen szabad kezet kapott a forgatáshoz. Így fogalmazott: „Régi barátság a miénk, tudom, hogy ő így működik jól. Ez szerintem meg is látszik a végeredményen, így lett kerek az Anya, apa. Szuper volt a forgatás, a filmtekercs adott hossza, illetve rövidsége miatt nem lehetett teketóriázni. Ez kedvemre való hozzáállás, az egész Tengerek ebben az analóg szellemiségben készült.”

„A dal képi világaként egy nosztalgikus utazást képzeltem, leginkább konkrét szereplők és dramaturgia nélkül. A családi kirándulások hajnali indulását másodosztályon, a citromos teát kóláspalackban, a kifelé és befelé bámulás egyszerre megnyugtató és mély pillanatait kívántam filmre exponálni” – tette hozzá.

Nemcsak a klip témája nosztalgikus, elkészítése is az analóg kort idézi: két filmtekercsre rögzítették hozzá a képeket, több hónapon keresztül, sokszor a Bence által mára otthonosan belakott balatoni tájon, illetve kirándulóhelyeken. 

Külön érdekessége a Bajdázói-tó partján rögzített „ANYA, APA” bevésés, amely teljesen véletlenül jött szembe Andrissal a forgatáskor, miközben felvételre érdemes apróságokat keresett.

„Mesélték, hogy amikor először játszottam ezt a dalt, és anyám is ott volt a koncerten, az első sor hallatán menten felhajtotta az italát. Pedig kár volt aggódnia: nem róla szól. Legalábbis nem kifejezetten róla. Nehéz és érzelmileg intenzív dolog ezt a számot előadni, emiatt sokszor hajlamos vagyok jónak gondolni, de ugyanebből a megfontolásból szoktam kihagyni is” – mondta el Bence.

Képek forrása: A Bence kalandjai