Nyolcadik alkalommal rendezik meg az Országos Rajzfilmünnepet, idén november 13-ától 15-éig.

A rendezvény rendhagyó módon online zajlik, ami számos új, izgalmas lehetőséget kínál. A programban szereplő kétszáz film az esemény és a csatlakozó helyszín YouTube-csatornáján lehet megnézni.

Idén negyvenéves Magyarország első Oscar-díjas animációs filmje, A légy, ezért a VIII. Országos Rajzfilmünnep a film rendezője, Rofusz Ferenc életműve előtt tiszteleg, aki beírta nevét az egyetemes mozgókép történetébe. Nagy sikerű rövidfilmje mellett többek között az Egy év Hoppifalván, a Ticket és Az utolsó vacsora szerepel a programban.

Ahogy a korábbi években, idén is gazdag filmkínálattal, 31 filmes blokkal készülnek a szervezők. Az MTVA több klasszikusával is nosztalgiázhatunk; olyanokkal, mint a Vízipók-csodapók, a Frakk, a macskák réme, a Kukori és Kotkoda.

A Kecskemétfilm három legendás sorozata, a Magyar népmesék, a Mesék Mátyás királyról és a Cigánymesék epizódjait is megtekinthetjük, akárcsak az utóbbi évek legnagyobb kedvencei közül a Bogyó és Babócát, a Kuflikat, a Borka és a varázsruhát, a Detti és Drótot, a Hajótörötteket és a Boxi történeteit. A sorozatok mellett egész estés, új és klasszikus rajzfilmek is szerepelnek a kínálatban.

A kortárs magyar animációs műhelyek és egyetemek, a MOME és a METU válogatásaiban bemutatkoznak a jövő nagy rajzfilmesei.

Egy másik válogatásban a filmfesztiválok – a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál – best ofjaira lehet készülni. Köztük a Hortobágyi darumesére, a Szuper malac és Űrpatkányra meg a Kipp-kopp a hóbanra. 2020 legfrissebb animációs sorozatai, a Naszreddin Hodzsa meséi, a Mitch-Match és a híres sportolóink gyerekkorát feldolgozó Cserebogarak néhány epizódja várható még.

A kétszáz film között minden korosztály talál kedvére valót: az óvodások játszva tanulhatnak a Dúdolóval, az iskolások a múltba utazhatnak a Magyar csaták sorozattal, a szülők és a nagyszülők pedig a Pityke vagy a Mikrobi epizódjaival felidézhetik a gyermekkorukat.

A rendezvényhez idén száz település csatlakozott. Az Online Rajzfilmünnep különlegessége, hogy a szervezők egyedi csatornája betekintést nyújt a leglelkesebb településük, intézmények életébe. Az általuk küldött felvételek saját YouTube-csatornájukon lesznek elérhetők a közönség előtt. A felvételek között szerepel kiállításbemutató Szolnokról, kultúrséták Téten, a Siklósi Várfesztivál izgalmas pillanatai, bábelőadás Újszászról, néptáncos flashmob Felsőtárkányból, Luca-napi boszorkányságok és koncert is.

További információk itt.