November 13-15 között ismét jön a BUSH, azaz a Budapest Showcase Hub klubfesztivál, ahol a kelet-európai régió legjobb zenészei Budapest legnépszerűbb szórakozóhelyein lépnek fel. A háromnapos zenei tudattágítón a keleti blokk és az idei vendég, Ausztria 35 előadója mutatkozik be.

A negyedik alkalommal megrendezett fesztivál idén még több kultikus belvárosi helyszínen zajlik, mint korábban. Idén a LÄRM, a Fogasház/Instant, az A38, a Szimpla, a Beat on the Brat, a Robot, a Toldi, az ELLÁTÓház és még számos klub ad otthont a koncerteknek. A szervezők idén is fontosnak tartották, hogy az összes spot könnyen bejárható legyen akár egyetlen este alatt is, és a résztvevők egy valódi klubtúrán vehessenek részt drága belépők, fárasztó hazataxizás, és másnapos sátrazás nélkül.

A zenei kiválasztás idén is a régió legfontosabb szakmai szereplőinkek segítségével zajlott. A BUSH szervezői 14 országból 700 zenei szakembert kérdeztek meg arról, hogy a saját országaikban kik a legkülönlegesebb, legfrissebb, legizgalmasabb új előadók. A november 13-i megnyitón az A38 Hajón a magyar Trillion és az osztrák Mother’s Cake lép fel. Utóbbi, egy pszichedelikus és funk hatásokkal átitatott rock trió, akik korábban olyan együttesekkel koncerteztek mint a Dream Theater, a Limp Bizkit, a Tito & Tarantula vagy a Velvet Revolver.

A BUSH különlegességének ígérkezik a lengyel Perfect Son koncertje. Az indusztriális elektronikával áthatott melankolikus szintipopot játszó Tobiasz Bilińsk a Caribou, Son Lux, José Gonzales bookingjáért is felelős Pitch & Smith istálló legújabb tagja. A melankolikus érzelmes dalszerző éteri dalaira már a SXSW fesztiválon felfigyelt a Nirvana egykori kiadója, a Sub Pop, és szerződtették első kelet-európai előadóként.


Szintén a BUSH-on mutatkozik be az észt P.J. Harvey-ként emlegetett Anna Kaneelina, akinek minimalista hangzását dívás megjelenése teszi igazán egyedivé. Ráadásul Anna gyakran együtt zenél férjével, a tavaly a MÜPA színpadán és a BUSH-on egyaránt fellépő Erki Parnojával.

Izgalmas felfedezés a litván junior a. Az otthonában, Vilniusban gigasztárnak számító lo-fi elektropop előadó csupán 2015 óta foglalkozik elektronikus zenével, karrierjét egy utcai verekedésnek köszöheti. A fiatal zenész a kórházban tért magához, majd az ágyban töltött fél év alatt megismerkedett az elektronikus zenével. Néhány hónap alatt 60 dalt írt, amiket ma már teltházas koncerteken ad elő.

Budapest Showcase Hub 2019 az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program és a HOTS – Hungarian Oncoming Tunes zenei exportiroda támogatásával és szakmai együttműködésével valósul meg.