fbpx

Nyáron és ősszel már országszerte hallhatók versek a vasút- és buszállomásokon

A nyári hónapokban 30 Balaton-parti állomáson, szeptember 6-tól pedig egy hónapig további 20 vasút-, valamint 24 távolságibusz-állomáson találkozhatnak az utasok a költeményekkel országszerte.

Az idén már nemcsak a Balatonnál, hanem az ország különböző pontjain hallhatók versek péntektől október 6-ig a MÁV–Volán-csoport, valamint a GYSEV 71 vasút-, illetve autóbusz-állomásán. A balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület szervezésében megrendezett Vers a peronon kulturális kezdeményezésnek köszönhetően magyar költők verseit kiváló művészek előadásában élvezhetik az utazók. Az országos irodalmi eseménysorozat részeként idén is a nemzeti összetartozás napján 35 verssel indul az akció, és az október 6-i nemzeti gyásznapig tart.

A szervezők idén Szőcs Gézára emlékeznek. A 2020-ban elhunyt költő mellett például Ady Endre, Bereményi Géza, Csokonai Vitéz Mihály, Faludy György, Fazekas Anna, Petőfi Sándor, Terék Anna és Weöres Sándor versei hangzanak el. A költeményeket többek között Beck Zoltán, Für Anikó, Halas Adelaida, Tahin Zsolt és Tóth Ildikó mondják el. A narrátor Kiss Ernő színművész; a hangminőség Köves Marcell, a Hevesi Sándor Színház vezető hangmérnökének köszönhető; míg a zenei szignált, melyet a Kanadában élő Teleki Gergő zongoraművész szerzett, a 11 éves Mihály Adél adja elő zongorán.

Péntektől szeptember 5-ig többek között a vonyarcvashegyi, a badacsonytomaji, a zánka–köveskáli és a balatonboglári vasútállomáson; péntektől október 6-ig egyebek mellett a fonyódi, a siófoki, a keszthelyi és a zalaegerszegi vasútállomáson; szeptember 6-tól október 6-ig pedig például a pécsi, a kaposvári, a debreceni és a mezőkövesdi állomásokon lesznek hallhatók a versek.

Nyitókép: a keszthelyi állomás. Forrás: MÁV

A rovat további cikkei