Nyerteseket hirdettek a Petőfi Nagylemez Programban, a Petőfi Kulturális Ügynökség pályázata első nagylemezük elkészítésében segíti a fiatal zenészeket, munkájukat mentorként a hazai könnyűzenei élet meghatározó szakemberei segítik.

shutterstock_2377781387.jpg
Fotó: Shutterstock / Josep Suria

A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) által elindított Petőfi Nagylemez Program célja, hogy az előadók olyan zenei producerekkel dolgozhassanak együtt, akik segítségével a bel- és külföldi piacon egyaránt versenyképes nagylemeznyi hanganyagot tudnak létrehozni. A nyertesek Magyarország legjobb zenei producereivel működhetnek közre, egy éven keresztül kapnak koncentrált, teljes körű szakmai támogatást a mentoroktól, akik segítenek a győzteseknek a zenei arculat meghatározása mellett a technikai megvalósításban is.

Az előadók és zenei formációk célzottan tudtak a számukra legmegfelelőbb producerhez jelentkezni, akivel elkészíthetik LP-jüket. A zenei producerekből álló zsűri megadott szempontrendszer szerint pontozta a jelentkezők által beküldött hangfelvételeket, most elkezdődhet a közös munka, melyből nyertesenként minimum 10 számból álló, legalább 35 perces nagylemezek születnek majd.

A Petőfi Kulturális Ügynökség popkulturális csatornájának, a Hajógyárnak fontos célkitűzése, hogy a popkultúra minden szegmensének lehetőséget biztosítson. A Petőfi Nagylemez Programban is kiemelten nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy mind a mainstream, mind az underground zenei stílust képviselő jelentkezők közül egyenlő arányban fogadjanak be előadókat. A program 2024-es nyertesei között van népzenét képviselő zenekar, elektronikus projekt, metálzenekar és pop stílusú előadó is. A program kiváló lehetőség azoknak az előadóknak, akiknek még nincs meg a kapcsolati tőkéjük, nem ismerik a megfelelő szakembereket, viszont már vannak demóik, van víziójuk és elképzelésük arról, hogyan szeretnének bemutatkozni a zeneiparban.

A program eredményeiről a Hajógyár YouTube-csatornája Nagylemez Műhely című műsora készít szeptembertől beszámolókat.

A 2024-es Petőfi Nagylemez Program producerei: Brucker Bence, Gerendás Dani, Horváth Attila, Kozma Kata, Simon István, Somogyvári Dániel, Stámusz Ferenc, Szabó Zé, Tembo, valamint Vári Gábor.

Nagylemeznyertesek: Berta' Lami, Berriloom and the Doom, Calli, Colocasia, Dream Of Insomnia, Gombkötő Sára, Itinera, Pannasofia, Széchenyi Lili, Pennhurst.

Különdíjas kislemezesnyertesek: æriké, biankahaidu, GID, Szathmáry Ádám, Sándor Szofi.