Az Artmozi Egyesület tagmozijai – köztük a budapesti Művész, Toldi és Kino Café Mozi – már a május 1-jei hétvégén nyitnak, amelyeket május 7-én az Uránia Nemzeti Filmszínház és a szolnoki Tisza pART mozi is követ. Rövidesen megnyílnak Miskolcon a Művészetek Háza és Szegeden a Belvárosi Mozi termei is, s május végéig várhatóan az ország art mozijainak mind az 56 moziterme újra várja a nézőit.

A vetítéseket csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják.

18 év alattiak pedig védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérővel. A mozinyitás örömteli lehetősége mellett ez utóbbi rendelkezéssel kapcsolatban több mozivezető aggodalmát fejezte ki, hiszen kevéssé életszerű, hogy a tinédzserek szülői felügyelettel érkeznének bármilyen kulturális eseményre. A védettségi igazolványokat a mozik munkatársai kötelesek ellenőrizni, a nézőtereken viszont már maszk nélkül mozizhat a közönség.

Jelenet Felméri Cecília Spirál című filmjéből

Több art mozi a vendégeik és munkatársaik védelmében saját szabályokat alkot vagy ajánl: például a maszkviselést a vetítőtermeken kívül vagy ülések szabadon hagyását a nem egy társasággal érkezők között. Felhívják a figyelmet a távolságtartásra és jegypénztáraknál vagy a büfénél való sorban álláskor. Olyan mozi is van, amely úgy döntött, megvárja a nyitással, amíg az összes dolgozója megkapja legalább az első oltását.

Az biztos, hogy filmekben nem lesz hiány.

A forgalmazók egymás után jelentik be a májusban bemutatásra szánt alkotásokat. Hamarosan láthatják a nézők az eddig dobozban várakozó új magyar filmeket, köztük Felméri Cecília Spirál, Gothár Péter Hét kis véletlen, Kocsis Ágnes Éden, Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című alkotását. Megérkeznek a mozikba a sokak által várt, friss Oscar-díjas filmek, mint A nomádok földjén, az Ígéretes fiatal nő vagy a Lelki ismeretek. Műsorra kerül a Joaquin Phoenix produceri közreműködésével készült, szavak nélküli fekete-fehér dokumentumfilm, a Gunda és Kovásznai György 1980-ban bemutatott formabontó pop-art musical rajzjátékfilmje, a Habfürdő is.

Gothár Péter: Hét kis véletlen

Támogatói segítségével a népszerű Cirko-Gejzír Filmszínház is átvészelte a kritikus hónapokat, ők valószínűleg júniusban tudnak majd nyitni a jelenleg folyó felújítási munkák miatt. Előtte, május végén premier előtti filmek fesztiváljával jelentkeznek, amelyet országszerte több art moziban is láthatunk majd.

Az újranyitptt mozik műsora itt látható.

A nyitóképen jelenet Gothár Péter Hét kis véletlen című filmjéből. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt