Fishing on Orfű (augusztus 24–28.) és miniFishing (június 17–19.)

Fotó: Lukács Barnabás

Az elsőről már mindenki tudja, hogy mi, a második pedig már a neve alapján is szimpatikus. Bizony, Lovasiék szeretnék bepótolni a tavaly elmaradt banzájt, így idén egy +3 napos rendezvénnyel dupláznak. A név ne tévesszen meg, ugyanis itt is helyet kapnak a hazai alter legnagyobbjai: lesz 30Y, Csaknekedkislány, Ian O’Sullivan és még napestig sorolhatnánk.

Neked ajánljuk, ha: szeretnél messze menni a fővárostól, és fejből tudod az összes Galaxisok-dalszöveget.

Amit semmiképp ne hagyj ki: ha a szórakozást sporttal és kultúrával ötvöznéd, a tókerülő fröccstúrán megismerheted Orfű helyi nevezetességeit, borait és ételeit – mindezt persze zenés kísérettel.

Kolorádó (augusztus 11–14.)

Forrás: Kolorádó Facebook

Szép, zöld, szabad – így jellemzik a fesztivált a szervezők, és aki járt már itt, a szavak hallatán most lelkesen helyesel. A budai dombok között, az adyligeti Sztrilich Pál Cserkészparkban mindent megtalálunk, amire egy nyári estén vágyhatunk: hűsítő természet, underground zenekarok, hajnalig tartó elektronika és kulturális programok színes kínálatából válogathat, aki jegyet vált a Kolorádóra.

Neked ajánljuk, ha: nem esel kétségbe, ha nincs térerő, hiszen sokkal jobban izgat, hogy a barátaiddal beszélgess hajnalig a tábortűz mellett.

Amit semmiképp ne hagyj ki: az AZVLM és XORXOR közös digitális táncházában megtudhatod, milyen az, ha a néptánc virtuális avatarokkal találkozik.

Bánkitó (július 8–10.)

Forrás: Bánkitó

Mi teszi a magyart? Az, hogy itt született, itt él és beszéli a nyelvet vagy hogy magyarnak vallja magát? Többek között ilyen kérdésekre keresik a választ a Bánkitó idei civil kulturális programjai, amiken művészek, zenészek és színészek (sokszor interaktív) beszélgetéseit és workshopjait élvezhetjük. És természetesen nem marad el a szokásos zenei kavalkád sem: ezúttal két élőzenei és egy elektronikus zenei helyszínen bulizhatunk a hazai zenekarok koncertjeire.

Neked ajánljuk, ha: nemcsak a bulizás vonz a fesztiválozásban, de szívesen gondolkodnál fontos társadalmi kérdésekről, bővítenéd az ismereteidet és ismerkednél.

Amit semmiképp ne hagyj ki: a megszokott bandák mellett idén is sok új előadót ismerhetünk meg, többek között fellép 6363 (azaz Gege), az újdonsült rappercsoda is.

Szelaví fesztivál (június 18–20.)

Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu

Ha nem hallottál még róla, ne ess kétségbe. Pilisborosjenő – haveroknak csak Jenő – idén először szervezi meg saját kis házifesztiválját, aminek programkínálata láttán látatlanban is bizalmat szavazunk. A háromnapos rendezvény szervezői nem spórolnak se a zenével, se a művészeti programokkal, és különösen nagy gondot fordítanak a környezetvédelemről, állatvédelemről és fenntarthatóságról szóló előadások behozatalára.

Neked ajánljuk, ha: kiráz a hideg a tömegrendezvényektől, de egy jó borra és egy jazzkoncertre sosem mondanál nemet.

Amit semmiképp ne hagyj ki: az Ökotudatos művészet című eseményen a fesztiválok ökológiai lábnyomáról lesz szó.

Könyv-bor-jazz fesztivál (június 17–19.)

Forrás: Könyv-bor-jazz Facebook

A fesztivál nevében már minden benne van, amit mondhatnánk róla pár szóban: ha kóstolnál, vásárolnál, kerekasztal-beszélgetéseket és zenét hallgatnál, kevés megfelelőbb helyet választhatsz az Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok füredi rendezvényénél. A kétnapos fesztiválon meghallgathatod többek között Szabó T. Anna és Grecsó Krisztián gondolatait, bulizhatsz a Nunki Bay Starship és a Valami Swing koncertjein, és megízlelheted a Lídia Borház idei aromáit.

Neked ajánljuk, ha: rajongsz a különleges borokért, és szeretnél egy kis szuvenírt is hazavinni a nyár hátralévő, teraszon olvasgatós estéihez.

Amit semmiképp ne hagyj ki: a Vaszary Galéria önmagában is megér egy látogatást, nézz itt körbe a fesztiváltól függetlenül is.

Alkotótábor (június 30.–július 4.)

Forrás: Alkotótábor Facebook

Ha az elektronikus zene és a természetközeliség két fontos hívószó számodra, kihagyhatatlannak ígérkezik a 18. Alkotótábor. A line-up összeállításánál a szervezők nem az üzleti érdekeket helyezik szem elé, hanem azt vizsgálják meg, hogy az adott művész milyen szerepet tölt be a lokális és globális szcénában, és miben tud újat nyújtani a civil és a szakmai közönségnek. A jelek szerint ez működőképes koncepció, ugyanis aki egyszer járt az Alkotótáborban, biztos, hogy még visszatér a jövőben.

Neked ajánljuk, ha: a fesztiválozókra nem egy csapat idegenként, hanem egy hatalmas családként szeretnél tekinteni.

Amit semmiképp ne hagyj ki: a fényfestések és a VJ-performanszok esszenciális részét képezik a fesztiválnak.

Everness Nomád (június 1–20.) és Everness (augusztus 25–30.)

Ha számodra a fesztiválozás sokkal inkább a természet szeretetéről, az aktív kikapcsolódásról és az egészséges életmód gyakorlásáról szól, mintsem a zajos koncertekről, az Evernesst neked találták ki. Ráadásul a szervezők – a tavalyi év pótlásául – idén két eseménnyel kedveskednek: az Everness Nomád kifejezetten a városi légkör elhagyására buzdít, az augusztusi nagyfesztivál pedig ezúttal is az önismereti programokra helyezi a hangsúlyt.

Neked ajánljuk, ha: unod az otthoni YouTube-jógázást, és inkább egy vadregényes tájon, profi jógikkal gyakorolnád a lefelé néző kutyát.

Amit semmiképp ne hagyj ki: erdőfürdő, transztánc, elektronikus chill dizsi – az igazi kényeztetés egy év bezártság után!

Művészetek Völgye (július 23.–augusztus 1.)

Forrás: Művészetek Völgye Facebook

Kevés stabil pont van a 21. századi magyar ember életében, de a Művészetek Völgye mindenképpen az. A 30. születésnapját ünneplő fesztivál még a tavalyi vírushelyzetben is talált „kiskaput”, idén pedig minden jel arra utal, hogy teljes pompával ünnepelhetik meg a jubileumi dátumot. Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja hű marad hírnevéhez, és idén is zenével, művészettel, kézművességgel, színházzal és bulival tölti meg Taliándörögd, Kapolcs és Vigántpetend utcácskáit.

Neked ajánljuk, ha: nyüzsgésre és színes kavalkádra vágysz, és már annyira hiányzik a fesztiválérzés, hogy az sem zavar, ha a lábadra lépnek egy koncerten.

Amit semmiképp ne hagyj ki: a Völgy30 archív vetítésen megismerhetjük a fesztivál történetét, és együtt nosztalgiázhatunk a szervezőkkel és a törzsvendégekkel.

Kiemelt kép: Bánkitó Facebook