Négy színművész, Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly és Pécsi Ildikó vehette át a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját február 28-án este a Pesti Vigadóban.

A Magyar Filmakadémia Egyesület másodszor adott át életműdíjakat. A színművészek mellett Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas rendezőt, a nemzet művészét is életműdíjjal tüntették volna ki rendezői pályafutása elismeréseként, az alkotó azonban úgy döntött, nem veszi át az elismerést. Szabó István kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták ügynökmúltja miatt. Az elismerést, a hat darab nyolcágú csillag által alkotott szobrot Novák Emil, az egyesület elnöke adta át a művészeknek a laudálókkal közösen.

A Kossuth-díjas Béres Ilonát 2014-ben elsők között választották be a nemzet művészei közé. Még főiskolás volt, amikor 1962-ben az Esős vasárnap című film egyik főszereplőjeként meghódította a moziközönséget. A hazai filmgyártás csillaga lett, játszott mások mellett Az aranyember, a Nappali sötétség, a Hattyúdal, a Kőszívű ember fiai, az Álmodozások kora és az Igen című filmben. Szerepelt a 2001-ben bemutatott Moszkva térben, alakításáért elnyerte a kritikusok díját.

Cserhalmi György, a nemzet színésze, Kossuth-díjas művész több mint kétszáz filmben játszott. Egy időben állandó szereplője volt Jancsó Miklós filmjeinek. Dolgozott Szabó Istvánnal, Makk Károllyal, Sára Sándorral, Bacsó Péterrel, Mészáros Mártával, Bódy Gáborral, játszott történelmi témájú alkotásokban (80 huszár, Szirmok, virágok, koszorúk, A hídember, A temetetlen halott, Vadászat angolokra, Utolsó jelentés Annáról), de olyan emlékezetes mozikban is, mint a Dögkeselyű, A nagy generáció, a Hajnali háztetők vagy a Kontroll. Drága besúgott barátaim című filmjében lánya, Cserhalmi Sára rendezte.

A Kossuth-díjas Eperjes Károly több tucat filmben játszott, ezek között volt a Könnyű testi sértés, az Uramisten, A nagy generáció, a Hanussen, A legényanya, a Meteo, a Csapd le csacsi!, A turné, a 6:3, avagy játszd újra Tutti, a Glamour, a Rokonok, az Eszter hagyatéka és Az ajtó. Különösen emlékezetes alakítást nyújtott Bereményi Géza alkotásaiban: A tanítványokban, az Eldorádóban, A Hídemberben. 1984 és 1999 között négyszer nyerte el a Filmszemle díját a legjobb férfi főszereplő kategóriában, 1985-ben a Chicagói Filmfesztiválon is megkapta a legjobb férfialakítás díját.

A Kossuth-díjas Pécsi Ildikó száznál több filmben, tévéjátékban és sorozatban játszott. Szerepelt többek között Az aranyember, A Tenkes kapitánya, a Hattyúdal, Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? , A koppányi aga testamentuma, N.N. A halál angyala, Ballagó idő, Az ötödik pecsét, a Veri az ördög a feleségét, az Indul a bakterház, A névtelen vár, a Ripacsok, a Te rongyos élet, a Linda és a Montecarlo című filmben.