Olah_Janos-osztondij
Bolla Eszter átveszi az ösztöndíjat Tardy-Molnár Annától

Az első alkalommal odaítélt szerkesztői ösztöndíjat, amely két éven keresztül tíz-tíz fiatal szerkesztő számára nyújt havi bruttó 200 ezer forint támogatást, Bolla Eszter, Bonczidai Éva, Buzási Viktória, Hutvágner Éva, Kecskés Szulamit, Makkai Tamara Csilla, Pataky Adrienn, Smid Róbert, Varga Melinda és Vásári Melinda vehette át.

Olah_Janos-osztondij2
Makkai Tamara Csilla, Erős Kinga, Tardy-Molnár Anna

 

Az év legsikeresebb szerzője díjat az Orpheusz Kiadónál Szalay Károlynak, a Széphalom Könyvműhelynél Báger Gusztávnak, a Magyar Napló Kiadónál Szakály Sándornak ítélték oda.

Szalay_Karoly
Szalay Károly, az év egyik legsikeresebb szerzője

Az eseményen Zsiga Kristóf, a Magyar Napló kiadóvezetője a maradandó értékeket fontosnak tartó, a nemzet sorsáért aggódó, azért felelősséget érző, a magyar irodalom megújításáért dolgozó embernek nevezte a 2016-ban elhunyt írót. Mint fogalmazott, jó szerkesztők és irodalomszervezők nélkül nem működne minőségi folyóirat és lapkiadás sem, szükség van tehát a képzett szakemberekre. Ezért nagy jelentőségűnek nevezte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által 2018-ban alapított új szerkesztői ösztöndíjat, amely tehetséges fiataloknak nyújt segítséget a könyv- és folyóirat szerkesztői pályakezdéshez, Oláh Jánosról nevezték el.

 

Olah_Janos-osztondij_csoportkep
Az Oláh János-ösztöndíj friss birtokosai

Az esten színművészek és előadóművészek idézték meg a nemrég elhunyt Oláh János alakját.

 

Oláh János az 1960-as években indult, nemzedékének műfajújító tagjaként emlegették. Pályája kezdetén a Kilencek alkotócsoporthoz tartozott, majd a Kézirat Kiadó vezetője lett. 1994-tól a Magyar Napló vezetőjeként irodalom- és kánonformáló szerepet töltött be. A Magyar Írószövetség tagja, illetve az Arany János Alapítvány elnöke is volt. Munkásságáért 1994-ben József Attila-díjjal, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2012-ben Márai Sándor-díjjal, 2014-ben Babérkoszorú-díjjal tüntették ki. 2013-ban a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozatának rendes tagjává választották.

Az eseményről készült többi fotó itt látható.

MTI, Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond