A Cziffra György-emlékévben három kategóriában adta át a 2021. évi díjakat a szakmai zsűri elnöke, Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Liszt-díjas érdemes művész és Balázs János zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapító-művészeti vezetője.

A Cziffra Fesztivál Életműdíja évente két embernek ítélhető oda életkori megkötés nélkül. A díjak zeneművész, pedagógus vagy kulturális szervező, kulturális szakember érdemeit hivatottak elismerni. Az életműdíj személyenként bruttó 500 ezer forint pénzjutalommal, a Cziffra György Fesztivál emlékplakettjével és oklevelével jár.

Idén Dráfi Kálmán zongoraművész és Konrád György brácsaművész részesült életműdíjban.

A díjakra a Cziffra Fesztivál felhívása szerint művészeket, kulturális szakembereket lehetett jelölni. Idén a felhívásra rekordszámú jelölés érkezett. A döntést öttagú szakmai zsűri hozta meg.

A zsűri tagja volt Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója; Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója; Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója; Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál és -emlékév művészeti vezetője.

A Cziffra Fesztivál a legfiatalabbakra is gondol, akiket alma materük jelöl a díjakra.

A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díja évente két fiatalnak ítélhető oda 18 éves korig a főváros X. és XIII. kerületi önkormányzatának támogatásával. Az Ifjú Tehetség-díj személyenként bruttó 300 ezer forint pénzjutalommal és elismerő oklevéllel jár. A XIII. kerület díjazottja Tichiti Emma Barka (cselló), a X. kerület megosztott díjazottja Bakos Evelin (cselló) és Szegvári Roland (kürt).

A Cziffra100 koncertjeiről a cziffra100.com weboldalon és Facebook-oldalán tájékozódhatnak. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg. A Cziffra György Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.

Nyitókép: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész Dubrovay László online lemezbemutatója, amelynek címe Dubrovay László zeneszerző összes zongoraműve II., felvétel előtti próbáján a Pesti Vigadó dísztermében 2020. december 14-én. MTI/Balogh Zoltán