fbpx

Ők a zeneművészeti Junior Primák

junior_prima_zenemuveszet

Az idei díjazottak között van Balogh Máté zeneszerző, Demény Balázs zongoraművész, Dolfin Benedek csellista, Horváth Benedek zongoraművész, Könyves-Tóth Mihály trombitaművész, Kovács Gergely zongoraművész, Pataki Bence operaénekes, Rafael Márió dzsesszzongorista, valamint Rajna Martin karmester és Tomasz Máté Milán csellóművész. A fiatal művészek fejenként kétmillió forint támogatást kapnak az elismeréssel.

A Prima Primissima életre hívói 2007-ben úgy döntöttek, hogy önálló díjjal kívánják jutalmazni a fiatal korosztály köréből azokat, akik a jók között is a legjobbak. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó, harminc év alatti fiatalok ekkortól érdemelhetik ki a minden évben odaítélt Junior Prima Díjat.

A 11. alkalommal átadott elismerésben eddig több mint 100 tehetséges fiatal részesült, az idei zsűrinek is van három olyan tagja, akik korábban elnyerték a Junior Prima Díjat ? emelte ki Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzáfűzte: akinek lehetősége van, támogatnia kell a kultúrát lehetőségéhez mérten, ez az MVM kötelessége is.

?Évről évre egyre nehezebb helyzetbe kerül a zsűri a díjazottak kiválasztásakor. Ugyanakkor ez azt mutatja számunkra, hogy hihetetlenül gazdag ez az ország az ifjú tehetségekben, nagyon komoly a zeneművészeti utánpótlás hazánkban. Korábbi díjazottjaink nem csak Magyarországon, hanem külföldön is kiemelkedő művészeknek számítanak, a világ legnevesebb hangversenytermeit töltik meg zenével. Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a magyar zeneművészet az új generációk tekintetében is a legmagasabb színvonalat képviseli? ­? tette hozzá dr. Vigh Andrea a zsűri elnöke.

A díjazottak muzsikáló családjaira jó példa Dopfin Benedek. Testvére, a tavalyi Junior Prima elismerést elnyerő Balázs egy korábbi közös koncerten jó érzékkel úgy fogalmazott: ?A siker titka: türelem, kitartás és egy jó anyuka.?

A jó anyuka támogat, ugyanakkor van olyan szerencsés helyzet is, hogy ugyanazon területen alkot. Nincs ez másként Pataki Bence operaénekes esetében sem, akinek volt már közös koncertje is édesanyjával, Wiedemann Bernadett Liszt-díjas operaénekessel.

A családi örökségeket van, aki egészen egy saját zenekarig fejlesztette. Ilyen Rafael Márió dzsesszzongorista, akinek Rafael Mario Trio néven működő zenekarát több helyen is hallgathatjuk.

Idén is került díj külhoni magyarokhoz, hiszen az egyik elismerést a kolozsvári Demény Balázs kapta. aki korábban így vallott munkájáról: ?Rendkívül foglalkoztat a hangok között létrejött tudatos és lelki folyamatok összessége, a zene, mint gesztusművészet. Azt szoktuk mondani, hogyha valaki leüt két hangot a zongorán, akkor az már zene ? én azzal árnyalnám ezt, hogy a zene lényegét tekintve nem mindegy, hogy ki üti le azt a két hangot. Nem elég a tökéletesség és a precizitás, hanem van egy szinte meghatározhatatlan belső tartalom, ami egyébként dönt egy versenyen is, illetve amitől azt mondjuk például Szvjatoszlav Richterre, hogy utánozhatatlan.? ­

A zsűri elnöke dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. A testület tagjai: Marton Éva Prima Primissima-, Kossuth- és Szent István Rend-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, Vásáry Tamás Kossuth- és Szent István Rend-díjas zongoraművész, a Nemzet Művésze, Szenthelyi Miklós Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszékének vezetője, Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének vezetője, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének vezetője, Boldoczki Gábor, Liszt- és Junior Prima-díjas trombitaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, Fülei Balázs, Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene tanszékének vezetője, Balázs János Liszt-, Prima- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész, valamint Jakobi László gordonkaművész, Cziffra Életmű-díjas hangversenyrendező.

 

Forrás: MTI/MVM.hu

Fotó: MVM

A rovat további cikkei