Az orvostörténeti relikviák között helyet kap többek között egy röntgengép a 20. század elejéről, az orvosi kar osztályozási könyve Semmelweis Ignác nevével, Lenhossék József ikerszörny-preparátuma és Hőgyes Endre állatkísérletekhez tervezett nyúlpadja is.

Mária Terézia rendeletére 1769. november 7-én jött létre az orvosi kar a Pázmány Péter alapította Nagyszombati Egyetemen. Az első tanévet 1770. november 8-án indították útjára. E történelmi esemény 250.évfordulója alkalmából nyílik a kiállítás Oktatás, hagyomány, innováció – A Semmelweis Egyetem 250 éve címmel, amely a klasszikus intézménytörténeti bemutatáson túl digitális eszközökkel, korszerű alkalmazások segítségével eleveníti meg az universitas eszméjét, az egyetemen folyó oktató, kutató és gyógyító munkát.

 A tárlaton a hangsúly az emberen van, azokon a tanárokon, akik az egyetem életét aktívan alakítva, a tudományos kutatásban mindig újat keresve, tanári magatartásukban példaadóan álltak akkor és most is az egyetem közössége előtt.

Relikviák és dokumentumok idézik fel mások mellett Rácz Sámuel, Kitaibel Pál, Arányi Lajos, a múzeum és az egyetem névadója, Semmelweis Ignác, Hőgyes Endre, Korányi Sándor, Issekutz Béla, Haynal Imre, Szent-Györgyi Albert vagy Szentágothai János alakját és az orvoslás fejlődéséért tett erőfeszítéseit.