Oláh Vilmos Liszt-díjas hegedűművészhez került az a 17. századi mesterhangszer, amelyen korábban Ligeti András Kossuth-díjas karmester és hegedűművész játszott.

A különleges hegedűt először február 27-én hallhatja a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar koncertjén, amelyen Oláh Vilmos Brahms egyetlen hegedűversenyét játssza Vásáry Tamás vezényletével a budapesti Müpában.

A mesterhangszert olyan művészeknek adják használatba, akik nap mint nap szólistaként állnak színpadon, és eredményesen szerepelnek nemzetközi versenyeken. A nagy értékű hegedű szimbóluma mindannak, amit a magyar klasszikus zene képvisel: kulturális jelentőség, évszázados hagyomány, nemzetközi szintű elismertség.

Ligeti András, a hangszer korábbi birtokosa karmesterként rendkívül széles repertoárt tudhatott magáénak, munkásságát több kitüntetéssel is elismerték. Sok szállal kötődött a Magyar Rádió Művészeti Együtteseihez, az 1990-es években öt éven át vezényelte a szimfonikus zenekart, majd ezt követően igazgató karmestere lett. A magyar állam tulajdonában lévő páratlan hangszerre a művész halálát követően írtak ki pályázatot.

„A küldetésem, hogy a magyar zenét minden emberhez eljuttassam a legtisztább forrásból. A hangszeren keresztül olyan értékeket közvetíthetek, amely a kultúránk sajátja, a magyar emberek világát eleveníti meg” – mondta el Oláh Vilmos, aki február 22-én vette át az egyedi készítésű olasz hegedűt.

Nyitókép: Horváth Zsolt Fotó