Olvasásnépszerűsítés Puskás Petivel

Egyéb

Az OMV Hungária számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért is támogatja azon régiók fejlődését, amelyekben jelen van. Wilfried Gepp elmondta: ?azért a társadalomért és környezetért szeretnénk többet tenni, amelyben működik a cégünk, mindezt úgy, hogy közben formálhassuk is a jövőt. Természetesen profitorientált vállalat vagyunk, de nemcsak a profit érdekel minket, hanem szeretnénk a tevékenységeinkkel hozzátenni a körülöttünk lévő társadalomhoz?. Az OMV elsősorban az oktatás, az egészségügy és a környezetvédelem területén nyújt támogatást. Ezek közül is az oktatás vált számukra a legfontosabbá, és ennek keretében került sor az ?Olvasás népszerűsítése? program megszervezésére, amely 2011-ben indult útjára. A program célja, hogy az olvasást követendő és szórakoztató tevékenységként mutassa be. A vállalat úgy gondolja, hogy e tevékenység ?megalapozhat egy jobb jövőt a fiatalok számára, és a szociális mobilitást is elősegítheti?.

A kampány elindítója, ötletadója az OSI (Open Society Institute) ?Olvassunk Együtt? elnevezésű programja volt, amelyhez az OMV is csatlakozott még 2010-ben. Az OSI és az OMV munkatársai gyermekotthonokat kerestek fel, ahol hírességekkel együtt olvastak fel klasszikus és kortárs irodalmat gyerekeknek. Emellett a töltőállomásokon adománykönyveket gyűjtöttek, amelyeket később a kicsiknek ajándékoztak. Sajnos ennek a kezdeményezésnek hamar vége lett, viszont az OMV Hungária 2011-ben továbbfejlesztette a programot az ?Olvasás népszerűsítése? elnevezéssel, és a könyvgyűjtés, a közös olvasás és a könyvadományozás köré csoportosította a kampányt.

Az eredmények 2013-ban kimagaslóak voltak. A program nagykövetének, Puskás Péternek (énekes, színész) köszönhetően nagy sikereket értek el a rendezvényeken. Az előadóművész hihetetlen elszántsággal lelkesítette a diákokat és kapcsolta össze a szórakozást az olvasással, olykor pedig a zenével is. Négy iskolában szervezték meg a rendezvényt, és csaknem 600 diák hallgatta odaadással a meséket. A kihelyezett gyűjtődobozoknak köszönhetően pedig mintegy 15 ezer könyvet sikerült összegyűjteni az általános iskolák számára, amelyeket tartalom és minőség szerint válogattak ki. Idén Lola (énekes) is csatlakozott az olvasást népszerűsítő programhoz, hiszen számára is nagyon fontos, hogy már gyermekkorban megszeretessék a kicsikkel a meséket. A tervek szerint idén nyolc iskolában tartanak majd felolvasást, és csaknem kétezer vagy akár ennél is több nebuló jelenlétére számítanak majd.

Puskás Péter szerint ?nem az eredmény, hanem az élmény miatt kell olvasni?, azonban több gyerek is olvasási nehézséggel küzd, egyrészt azért mert nem a korosztályának megfelelő szöveget kap. ?Ahhoz, hogy az ember egyedül olvasson, meg kell tanulnia technikai szinten olvasni?, és a mai olvasókönyvek anyagai erre nem alkalmasak, mert nem könnyű őket megérteni? ? mondta Kovács Eszter, a Pozsonyi Pagony Kiadó alapító tulajdonosa. Másrészt az iskolában ért stresszhatások miatt is elmehet a kedvük az olvasástól. Az olajipari vállalat ezért is tartja fontosnak azt, hogy megmutassa az Y és Z generáció számára, hogy milyen egy örömteli, emocionális olvasás, amely nem a szorongásokról, hanem az élményekről szól.

 

Bukovenszki Orsolya