Több éve támogatja a Petőfi Kulturális Ügynökség a Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák zenekar révén életre hívott Válaszút program workshopját, amely fiatal muzsikusoknak segít professzionális zenésszé válni. A projekt legutóbbi résztvevői bemutatkozó koncerten lépnek a közönség elé március 24-én a Magyar Zene Házában.

Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák. Fotó: Lajtos István
Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák. Fotó: Lajtos István

A programot évekkel ezelőtt egy akusztikus workshoppal indította el a Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák zenekar a Mediawave fesztivál keretén belül. A szervezők azt tapasztalták, hogy a fiataloknak nagy szükségük van útmutatásra abban, hogyan kell felépíteni és működtetni egy együttest. Ebben nyújtanak gyakorlati ismereteket a Válaszút ingyenes képzései.

A projekt hangsúlyos missziója, hogy eszköztár és szemlélet terén a tehetség mellé segítséget nyújtson a Kárpát-medence magyarlakta területein az új zenészgenerációnak. A workshopok anyagába három éve integrálják a legkorszerűbb amerikai oktatási módszereket, együttműködve a Morehead State Universityvel. A kiscsőszi Kultúrpajtában kéthetente tartott, minden zenei stílusra nyitott workshopokat Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák vezetik; a kurzusok során olyan módszertannal dolgoznak, amely eredményesen ötvözi a saját tudáskészletüket az amerikai zenei szcénában szerzett tapasztalatokkal. A zeneipari konzultációkat is magába foglaló program korosztálytól függetlenül segítséget jelenthet azon hangszeres zenészek és énekesek számára, akik szeretnének összhangban, együttműködően dolgozni egy zenekarban.

A program részeként ezen a héten Magyarországra látogat Raymond McLain, a Morehead State University nyugalmazott tanszékvezetője, aki a legendás McLain Family Band vezetője is. Raymond McLain mentorálásával immár harmadik éve tanulnak magyar népzenész fiatalok az Egyesült Államokban. A workshopokon már zajlik a közös munka az amerikai zenész, valamint a Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák zenekar között. Ennek eredményeit mutatják be március 24-én a Magyar Zene Házában, ahol színpadra lépnek még a mentorprogramban részt vevő Katlan és Kaptza zenekarok fiatal tehetségei, továbbá más meghívott vendégek is. A koncert előtt pódiumbeszélgetés keretében kaphatunk betekintést a képzési programba.

A március 24-i koncert részletei a Magyar Zene Házának oldalán találhatók meg.