A fotókat készítő John Sadovy (1925–2010), a Life című amerikai képes hetilap számára tudósító, cseh származású fotóriporter 1956. október 29. és november 1. között volt szemtanúja és krónikása az október 23-án kitört magyarországi forradalom eseményeinek.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, együttműködésben a fotós két lányával, Liza Jane Sadovyval és Yvonne Sadovy de Mitchesonnal, másolati fényképkiállításon mutatott be válogatást John Sadovy 1956-ban készített felvételeiből tavaly október 21. és december 10. között a Múzeum Kupolatermében. Az időszaki kiállításhoz most elkészül egy online kiállítás, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ munkatársai készítettek. A különleges fotók magyar és angol nyelvű leírással és információval együtt a Nemzeti Múzeum honlapján és a MuseuMap Galleryn tekinthetők meg.

A fotóriporter világhírűvé vált képei mellett több olyan, Magyarországon eddig még nem látott felvétel látható az online kiállításban is, amelyek bepillantást engednek a szabadságharcosok tűzszünet alatti életébe és egy ausztriai menekülttáborban várakozó magyarok világába.