A Backstage Home és Backstage Book hétről hétre tanulmányokat és videókat publikálva igyekszik ebben a helyzetben is hasznos tudáshoz juttatni a könnyűzenei menedzsment iránt érdeklődőket.

A Backstage sorozatot indulása óta igyekszik a változó zeneipari igényekre reagálni. A mostani újítás oka a koronavírus miatt bevezetett óvintézkedések, azaz a rendezvénytartási tilalom, amely lehetetlenné tette a havonta jelentkező Backstage Start és Plusz képzési napok megtartását. A programot szervező Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (KÖSZI) ezért úgy döntött, hogy amíg koncertezni sem lehet, sűrűbben, heti rendszerességgel kínál ingyenes edukációs anyagokat a www.hangfoglalo.hu oldalon keresztül. A képzés célcsoportja elsősorban továbbra is a pályájuk elején járó előadók és menedzserek, akiknek hasznos tudásbázist jelentenek az elméleti és praktikus alapok. Ezzel az új, Backstage Home névre keresztelt sorozattal gyakorlatilag a Backstage Start eseményeket öltözteti új köntösbe a KÖSZI.

Mindezek mellett hétfőnként felkerülnek az oldalra azok a tanulmányok is, amelyek az idén februárban megjelent Az ötödik tag, a menedzser című kötetben láttak napvilágot. A könyv sikere többek között azt is jelzi, hogy egyértelmű az igény olyan útmutatókra, amelyek a kezdő szakembereket segítik az első lépésekben. A könyv fizikai formátumban továbbra is elérhető lesz majd a Hangfoglaló Program rendezvényein, de amíg erre nincs lehetőség, a Backstage Book keretében online is olvasható.

Az online tudástár építése nem új célja a Hangfoglaló Program Könnyűzenei Menedzserképzést Támogató Alprogramot megvalósító KÖSZI-nek, hiszen már korábban is készültek olyan oktatóvideók, amelyek animációkkal igyekeztek közérthetően és egyszerűen elmagyarázni a zeneipari háttérmunka alapjait. A Backstage Home újítása abban rejlik, hogy az előadások most egy-egy speciális, gyakorlati témára fókuszálnak (zenei sajtó, publishing, videoklip készítése, social media kommunikáció, stb.), amelyek a koncert nélküli világban hónapokig segíthetik a zenekarokat. A kifejezetten a vírushelyzet miatt készített oktatóvideókat minden szerdán 10 órakor publikálják a www.hangfoglalo.hu oldalon, illesztve a Backstage Home Facebook eseményében, azok pedig, akik mélyíteni szeretnék tudásukat, vagy kérdésekkel élnének az előadó felé, pár nappal később virtuális workshopon tehetik ezt meg.