Az angolszász kultúrkört helyezi a középpontba a 2024/2025-ös évadban a Magyar Állami Operaház, az Angol100 szezon kínálatában a Nixon Kínában magyarországi bemutatója, a Stuart Mária és a Macbeth premierje is szerepel.

Ókovács Szilveszter. Fotó Nagy Attila
Opera 2024–25 évadbejelentő – Ókovács Szilveszter. Fotó: Nagy Attila

Először lesz látható Magyarországon John Adams Nixon Kínában című operája, a kamarapremierek között Philip Venables kortárs brit szerző Denis és Katya című operája is szerepel. A Magyar Nemzeti Balett új produkcióban mutatja be A bajadért, az ifjúsági és gyermekelőadások között A dzsungel kiskönyve és Benjamin Britten A kis kéményseprő című darabja is látható lesz.

A repertoáron a következő évadban 41 opera- és 15 balettcím szerepel, köztük Thomas Adès A vihar, Bartók A kékszakállú herceg vára és Verdi Falstaff című műve – mondta el Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a jövő évadról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az operapremierekről szólva Almási-Tóth András rendező, a dalszínház művészeti igazgatója elmondta, hogy izgalmas bemutatók várják a nézőket, minden produkcióban lesz valami extra.

Verdi Macbethjét Matthew Wild dél-afrikai rendező, Donizetti Stuart Máriáját Szabó Máté állítja színpadra, Verdi Requiemjét szcenírozott formában adják elő Almási-Tóth András rendezésében. Mekkora Isten tenyere? címmel Gulyás Dénes tenor önéletrajzi kötetéből készül önálló est, Röpoperák címmel négy rövid kamaraprodukció lesz látható egy estén az Eiffel Műhelyházban.

Solymosi Tamás balettigazgató elmondta, hogy az évadban A hattyúk tava és A diótörő is többszörös szereposztásban lesz látható, műsoron lesz még egyebek mellett A víg özvegy „víg balett”, A vágy villamosa és a Coppélia is. Hozzátette: a nemzeti balett két nagy turnén is részt vesz majd, Tajvanon A hattyúk tavát, Dubajban a Csipkerózsikát mutatják be.

Az évad gyermek- és ifjúsági előadásai közt szerepel Mozart Bastien és Bastienne, valamint Menotti A telefon című műve. A dzsungel kiskönyve címmel az ismert musicalből készül előadás Harangi Mária rendezésében, Magyar karácsony címmel pedig Ádám Jenő azonos című műve nyomán készül produkció, emellett műsoron marad egyebek mellett a KisCsipke, a KisHattyúk tava és az István, a király (junior) is. Az évad kínálatában továbbá negyven különböző hangverseny, oratórium, gála és dalest szerepel.

A 2024/25-ös évadban az intézmény együttesei negyven turnéelőadáson és vendégfellépésen vesznek részt, többek között a magyar–török kulturális évad részeként.

Az operaházi bérleteket a nézők március 25-én és 26-án újíthatják meg, 27-től pedig megnyílik a bérletvásárlás mindenki számára. Az új évadra negyvenféle bérletet kínálnak, a Százéves bérlet elnevezésű konstrukció negyven előadást tartalmaz – mondta el Főző Virág főigazgató-helyettes.