lartigue_sylvana_Empain_1960
Lartigue: Sylvana Empain. 1960.
Forrás: Capa Központ

Hatéves korától dokumentálja életét, készíti ?optikai jegyzetfüzetét?. Minden érdekli, kíváncsisága határtalan. Elbűvöli az átélt élmények, szituációk, az észrevett vizuális összefüggések egyszeriségének fényképben való megőrzésének lehetősége. Nemcsak a látás öröme, a képalkotás izgalma ejti rabul, hanem magának a technikai eszköznek a használata és lehetőségeinek teljes tárháza.

Lartigue_-_Simone_Russel_vezeti_a_ketkereku_bobot_1913.
Lartigue: Simone Russel vezeti a kétkerekű bobot. 1913.
Forrás: Capa Központ

A technikai fejlődés vívmányai, a repülés, az autóversenyek, a sebesség, a társasági élet, a nők, a szépség, az utazás voltak központi témái. A mindennapok apró csodáit, a dolgok, a fények elbűvölő együttállásait mindannyiunk emlékévé varázsolta. Fittyet hányt a fotográfiai konvenciókra, úgy fényképezett, ahogy a szíve diktálta, öröm volt számára a megismerés, a fényképezés és maga az élet.

Lartigue az élet napos oldalának fényképésze, akinek képes naplója a huszadik század szépséggel és derűs pillanatokkal teli történetét mutatja meg.

lartigue-florette_keze_1961
Lartigue: Florette keze. 1961.
Forrás: Capa Központ

Teljes fotográfiai életműve mintegy százhúszezer negatívból, üveglemezekből, diafilmekből, mozgóképekből és 126 szöveggel ellátott fotóalbumból áll.

A Life in Color kiállítás az életmű mintegy egyharmadát jelentő színes felvételekből válogat, amelyben nemcsak életének meghatározó kapcsolatai, utazásai és mindennapi eseményei, hanem a színes filmre fényképezés különböző technikáival való kísérletezése is nyomon követhetőek.


A tárlat szeptember 1-jéig látható. További információk a Capa Központ oldalán.