Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a Református Zenei Fesztivál szervezői, hogy a szórakoztatás mellett minél többet mutathassanak meg a gazdag református zenei hagyományokból.

Talamba Ütőegyüttes. Fotó: Református Zenei Fesztivál
Talamba Ütőegyüttes. Fotó: Református Zenei Fesztivál

Fiatalok és idősebbek, a klasszikus és a könnyűzene rajongói, reformátusok és nem reformátusok egyaránt megtalálják a számukra kedveset az idei Református Zenei Fesztivál programjai között. Szávay László főszervező szerint a rendezvényen megférnek egymás mellett az eltérő zenei műfajok, az elmélyülést segítő előadások, beszélgetések és az önfeledt táncházi mulatság is.

A nagyszínpadra áll a Bakáts téren többek között a Platon Karataev duó, a Talamba Ütőegyüttes, az Ötödik Évszak, a Fugato Orchestra és a Lóci játszik. A Kálvin Kamara Kertben a Jazzation, a Neumann Balázs Trio és a Gáspár Károly Trio, a Ráday Házban pedig a Makám, a Sebő-együttes és a friss Kossuth-díjas Misztrál koncertezik majd.

Idén is lesz orgonamaraton, amely csatlakozik a Filharmónia Magyarország világméretű Orgonák éjszakája kezdeményezéséhez. A klasszikus zene szerelmesei találkozhatnak Karasszon Eszterrel és a kiváló zongorista művészházaspárral, Simon Izabellával és Várjon Dénessel, Szalai Éva zongoraművésszel és a Somogyi Vonósnégyessel, valamint az In Medias Brass rézfúvóskvintettel.

A Ráday Házban izgalmas előadások várják a közönséget a vallás és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról, művészeti provokációról vagy épp az „örökölt sorsokról” – utóbbi kapcsán Gundel Takács Gábor vendége többek között Visky András Kossuth-díjas író lesz.

Az idén már tizenkilencedik alkalommal jelentkező Református Zenei Fesztivált Böszörményi Gergely zenei szakember indította útjára. Most, csaknem húsz esztendő után adja át a szervezéssel járó feladatokat a reformátusság következő generációjának. „Az elmúlt évek alatt a Református Zenei Fesztiválon nemcsak közönség, hanem egy közösség is kialakult, akikkel együtt jó újra megmutatni azt, hogy egy Istentől megáldott élet részesei vagyunk már itt, a Földön is” - mondta Zila Gábor, a fesztivált szervező Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetője.

A Református Zenei Fesztivált május 17. és 19. között tartják összesen hat fővárosi helyszínen: a Bakáts téren, a Ráday Házban, a Kálvin Kamara Kertben, a Bibliamúzeumban, valamint a Kálvin téri és a Nagyvárad téri református templomokban.