A tárlaton a rajzok és könyvillusztrációk mellett látható lesz a Magyar Nemzeti Galéria által őrzött Borsos Miklós-érmegyűjtemény egy része, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) tulajdonát képező néhány kisplasztika, valamint a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumból érkező számos alkotás.

Kevés szobrásznak adatik meg, hogy az ő műve legyen minden út kiindulópontja, és alkotása az ország kellős közepének számítson. Borsos Miklós 0 kilométerköve ilyen darab, amely 1975 óta áll a budapesti Clark Ádám téren. A művész szobraival nemcsak a galériák közönsége, hanem bárki találkozhat köztereken, különösen a fővárosban és a Balaton mellett.

Rézkarcoló, rézkarc, 1979.

Az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára birtokában mintegy 250, Borsos Miklós által készített rézkarc és 211 tusrajz van, ezekből ad válogatást a kiállítás. A grafikák tekintélyes része egyedi alkotás: tusrajzok, könyvillusztrációk, amelyek egy 1986-os kiállítást követően a művész ajándékaként kerültek a könyvtár gyűjteményébe. A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula.

A kiállításon szerepelnek még azok a hidegtű-eljárással készült, sokszorosított grafikai alkotások, amelyeket a Képcsarnok Vállalat és a Rézkarcoló Művészek Alkotó Közössége küldött meg kötelespéldányként a nemzeti könyvtárnak 1960 és 1990 között.

A tárlaton a látogató arról is képet alkothat, hogy egy irodalmi mű miként lehet alapja nemcsak rajzos illusztrációknak, hanem önálló grafikáknak is.

A kiállítást április 30-ig lehet megtekinteni az Országos Széchényi Könyvtárban, a Nemzeti Ereklyetér területén.