Március 1-jén nyílik a Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjasainak kiállítása, az Essentia Artis, az ehhez kapcsolódó tematikus programsorozat március 23-án, március 24-én, valamint március 27-én várja az érdeklődőket a Pesti Vigadóban.

DSC_8909.jpg
iski Kocsis Tibor, az Essentia Artis kiállítás kurátora, Kiss János, az MMA alelnöke és Csáji László Koppány, az ösztöndíjprogramot lebonyolító MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója a sajtótájékoztatón

Március 1. és május 7. között látogatható a második alkalommal megvalósuló Essentia Artis, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak bemutatkozó kiállítása és programsorozata. Az eseményen az építészet, film- és fotóművészet, irodalom, ipar- és tervezőművészet, képzőművészet, népművészet, színház, zene és művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be: 41 művész 150 alkotása lesz látható Őrizni, használni és teremteni alcímmel.

A művészeti ösztöndíjprogramot lebonyolító MMA MMKI igazgatója példátlan mecenatúrának nevezte az akadémia ösztöndíjprogramját. Csáji László Koppány hangsúlyozta: a fiatal és középgenerációs művészek lehetőséget kapnak, hogy megvalósítsák munkaterveiket, megismerkedjenek egymással és az akadémikusokkal, hogy olyan közösség alakuljon ki, amelyre a jövőben is tudnak építeni. Kiemelte: az Essentia Artishoz idén is három tematikus nap kapcsolódik színészek, zenészek, irodalmárok és filmesek részvételével. Összesen harminc program lesz a Pesti Vigadó rendezvénytermeiben csaknem 160 művész közreműködésével.

Március 23-án a népművészeté a főszerep: lesznek divatbemutatók, kézműves-foglalkozások és családi programok, este pedig táncház. Március 24-én filmesek és színházművészek mutatkoznak be: délelőtt játékos foglalkozások, interaktív programok várják az érdeklődőket, este pedig filmbemutatók. Március 27-én a zeneművészek, irodalmárok és művészetelméleti alkotók kerülnek középpontba: a koncerteken az ösztöndíjas zeneszerzők új művei csendülnek fel. A felső kiállítótérben kurátori tárlatvezetéseket, irodalmi esteket is tartanak, valamint performanszok is várhatók.

Iski Kocsis Tibor, az Essentia Artis egyik kurátora kiemelte: negyvenegy művész százötven alkotása lesz látható a kiállításon, amelyen animációs film, hagyományos olajképek, bronzplasztikák, népművészeti gyűjtésből származó beszámoló is látható lesz, de megjelenik rajta építészet, fotográfia, formatervezés és ékszerkollekció is. A Kultúra.hu kérdésére elmondta, mindig izgalmas, amikor kirajzolódik egy adott művészgeneráció, egy saját dialektus, ami éppúgy merít a környezettudatosságból, mint a modern technológia vívmányaiból. „Azt szeretnék hangsúlyozni, hogy a kortárs tárgyalkotó művészek változatos és izgalmas technikai és műfaji határokat átlépő munkákat hoznak létre, a tematikát tekintve pedig a meglévő kánonok alkalmazásával, kibővítésével próbálnak továbbhaladni" - magyarázta Iski Kocsis Tibor. Hozzátette: a kiállítótérben létrehoznak egy olvasósarkot, ahol az irodalmi ösztöndíjasok, zenészek, építészek nyomdai anyagait vehetik kezükbe az érdeklődők akár még francia nyelven is.

Az MMA 2018-ban indult Művészeti Ösztöndíjprogramjára 2023-ban csaknem tizenháromszoros túljelentkezés mellett közel ezerháromszáz pályázatot nyújtottak be – mondta az MMA alelnöke, Kiss János. Kiemelte: a hároméves ösztöndíjprogram fiatal és középgenerációs művészek, művészetelméleti írók részére teremt lehetőséget kutatási tervük megvalósítására, művészi tevékenységük fejlesztésére és létrehozására. Továbbá bejelentette, hogy február 26-tól ismét lehet pályázni, egészen április 2-ig. A három évre szóló, havi kétszázezer forintos ösztöndíj mellett a program célja a kapcsolatépítés, az ösztöndíjasok mentorálása és a különféle művészeti ágak közös gondolkodásának elősegítése. Az ösztöndíjjal kapcsolatos további információk az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének honlapján érhetők el.