Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély, gémervilág: ilyen témákból építkezik az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színház koprodukciójában készülő új magyar ősbemutató. Az [Escape] – A Donkihóte-projekt július 5-én debütál a Városmajorban.

Az [Escape] – A Donkihóte-projekt olvasópróbája. Fotó: Horváth Judit
Az [Escape] – A Donkihóte-projekt olvasópróbája. Fotó: Horváth Judit

Az előadás szövegkönyvét Závada Péter, Varga Zsófia, valamint az előadás rendezője, Kovács D. Dániel jegyzi, aki az olvasópróbán elmondta: „Kiindulási pontként Cervantes Don Quijotéját választottuk, és megvizsgáltuk, a kortárs popkultúrában hogyan jelenik meg az aktív, világot jobbítani akaró hős története. Főszereplőnk nem a lovagregények, hanem a számítógépes játékok világába menekül egy olyan generációsnak mondható pánik elől, amelynek gyökere a kortársaim körében – és magamon is – tapasztalt felnőni képtelenség.”

A virtuális valóságba menekülés jelenik meg az előadás látványvilágában is. A Schnábel Zita tervezte díszlet a városi dzsungel hatását kelti, amelyben az utcakép valósághű elemei mosódnak egybe a számítógépes játékok látványát idéző vetítéstechnikával. Újvári Bors és Fekete Máté médiadizájnerek kifejezetten az előadáshoz készítenek egy, a történetnek megágyazó virtuális világot. Szintén a gémerek által ismert karakterekből és helyzetekből inspirálódnak a Nagy Fruzsina nevéhez köthető jelmezek, valamint az előadás zenei világa is (sound design: Keresztes Gábor).

Az előadásban az Örkény társulatának kilenc színésze – Hajduk Károly, Tenki Réka, Borsi-Balogh Máté, Kókai Tünde, Nagy Zsolt, Zsigmond Emőke, Terhes Sándor, Vajda Milán és Jéger Zsombor – lesz látható. Az Örkény és a Városmajori Szabadtéri Színpad koprodukciójának bemutatóját július 5-én tartják. Az előadás a 2024/2025-ös évadban az Örkény Színház repertoárján is látható lesz.

További információ itt található.