A múzeum könyvtárának féltve őrzött, értékes ritkaságát, Johann Simon von Kerner botanikus Hortus Sempervirens című könyvsorozatának nyolc óriáskötetét tekintheti meg a nagyközönség péntektől a Magyar Természettudományi Múzeumban. A kiállítás anyagában a különleges, kézzel festett növényábrázolásokkal teli kötetek mellett eredeti növényritkaságok is láthatóak.

A Hortus Sempervirens Johann Simon von Kerner (1755-1830) botanikus és illusztrátor kézzel festett ábrákkal teli könyvsorozata. Az 1795 és 1828 között megjelent könyvóriások mérete 65,5-szer 49 centiméter. Az eredetileg 10 példányban elkészült sorozatból már csak 3 teljes könyvsorozat maradt meg. Ebből az egyik, 71 kötetből álló sorozat a Magyar Természettudományi Múzeum tulajdonában van.

Moesz Gusztáv, a magyar mikológia (gombatan) egyik legkiválóbb művelője szerint a Hortus Sempervirens egyike a legritkább és legértékesebb botanikai műveknek.

A kiállításon von Kerner akvarelljein keresztül a látogató megismerheti az általa leírt fajokat, bepillantást nyerhet a 18. század végén, 19. század elején készült könyvritkaságokba. A Hortus Sempervirens sorozatban a szerző által érdekesnek vélt vagy egzotikus növények latin nyelvű leírása mellett a róluk készült életnagyságú festmények is megtekinthetők. Az élénk színekkel festett táblákat a növények egyes részeinek nagyított rajza egészíti ki.

A kiállítótér berendezésekor fontos szempont volt a műtárgyak védelme. Az UV-fóliával fedett vitrinekben a könyvritkaságok mellé páratartalom- és hőmérsékletmérőket helyeztek el, valamint a kiadványok épsége érdekében nagy méretű, kifejezetten a könyvek számára tervezett speciális „könyvbölcsők” készültek a múzeumban.

A látogatók a tárlaton a növényábrázolásokat összevethetik a kiállított egzotikus növényekkel, trópusi növényritkaságokkal is, melyeket az ELTE Füvészkert kölcsönöz a kiállítás idejére.

A Hortus Sempervirens – Kerner örökké virágzó kertje című kiállítás 2021. március 8-ig látogatható a múzeumban.