A Pannon Filharmonikusok Gérard Korsten vezényletével, neves énekesek és a Magyar Rádió Énekkara közreműködésével Beethoven I. és IX. szimfóniáját adja elő május 3-án, pénteken a Müpában, május 4-én, szombaton este a pécsi Kodály Központban az uniós csatlakozás 20. évfordulójának tiszteletére.

Zenetörténeti érdekesség, hogy a mű ősbemutatója szinte napra pontosan 200 éve, 1824. május 7-én volt. A szombati koncerttel egy időben kezdődik a bérletvásárlás a zenekar 2024/2025-ös, Titok címmel meghirdetett évadának pécsi sorozataira. Kesselyák Gergely vezető karmester minden bérletes sorozatban bemutatkozik, és megmutatja sokoldalú zenei érdeklődését.

A Pannon Filharmonikusok a Pannonicum sorozat szombati évadzáró koncertjén hirdeti meg a következő pécsi, Titok címet viselő évadának bérleteit. A komolyzene titkának megfejtése egy nagy, közös és összetett játék, az előadás és a befogadás művészete. „A komolyzene a mi közös titkunk, és Te vagy hozzá a kulcs! A befogadó, akiben rezonál a hang, aki tiszteli a művészt, csodálja a karmestert, ízleli a műveket, és szomjazza a katarzist” – fogalmaz az együttes.

A 2024/2025-ös évad arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a titok. Vajon miért szereti a közönség a pécsi együttest annyira, hogy majd minden koncertje telt ház előtt zajlik és sok fiatalt is láthatunk a nézőtéren? A zenekar bérletajánlója felvillantja a választ: a komolyzene sokrétű, állandó változásban és interakcióban álló tudás, érzés és lelkiállapot. Még egy kulcslyukon keresztül szemlélt apró részlet is fontos, és hozzáad a nagy egészhez. A PFZ gondosan megválogatja a koncertjein elhangzó műveket, előadókat, pallérozza tudását, és fejleszti hangszerparkját. A közönség tagjainak ízlése, temperamentuma, műveltsége és lelkivilága egyedi kulcsként nyit kaput a zenének.

2024_PFZ_Kesselyák_photocredit Dékány Zsolt Pannon Filharmonikusok (1).jpg
Fotó: Dékány Zsolt

Az összes jól ismert pécsi sorozatra lehet bérletet hosszabbítani vagy új bérletet váltani. A Kodály-, Pannonicum és Musica Sacra sorozatok mindegyike Kesselyák Gergely koncertjével kezdődik. A vezető karmester Korngold Hegedűversenyével, Szkrjabin Isteni költeményével, a Bruckner-év tiszteletére Bruckner IX. szimfóniájával, Fauré Requiemjével és Kesselyák Messa Brevis de Requiem című saját művének bemutatásával magasra teszi a lécet a nyitókoncerteken.

Az első hangversenyek után az évad során újabb és újabb meglepetéseknek lehetünk fültanúi a Kodály Központban: novemberben a holokauszt 80 éves évfordulójának tiszteletére Bernstein közel 150 fős előadói apparátust megmozgató Kaddisát állítja színpadra a zenekar, a vezető karmester Orff méltán népszerű Carmina Burana című kantátáját vezényli Mozart két zongorára írt versenyművének társaságában, a Flört sorozatban pedig Három tenor operagálával szórakoztatja a komolyzenével ismerkedő pécsi közönséget.

Az évadzáró különlegessége Prokofjev Rómeó és Júlia balettjének a Kodály Központ zenekari árkából dirigált előadása lesz, mellyel a terem kiváló lehetőségeinek bővebb kihasználására inspirálja az operaházból érkező dirigens a pécsieket. A vezető karmesterrel együtt dolgozó szólisták névsora is lenyűgözően friss, többek között Boris Brovcsin hegedűművész, Tom Borrow zongoraművész, Izabela Matula szoprán, Ninh Duc Hoang Long, Fekete Attila, Tóbisz Titusz tenorista dolgozik együtt Kesselyák Gergellyel. Bernstein Kaddisában a Nemzeti Énekkar és a nyíregyházi Cantemus Fiúkórus érkezik Pécsre, míg Mácsai Pál színművész narrátorként lép fel a darab előadásában.

A korábbi vezető karmesterek jelenléte feltárja a komolyzene egy újabb titkát: az időtlen jelenlét lehetőségét egy folyton változó világban. 

Bogányi Tibor_fotoGyarmatiCsaba.jpg
Bogányi Tibor. Fotó: Gyarmati Csaba

A zenekar örökös tagja, Howard Williams orosz estet dirigál Várdai István közreműködésével, Hamar Zsolt kortárs vizekre evez: Tóth Péter zongoraversenyét mutatja be Balog József közreműködésével, valamint saját Schumann-átiratát is hallhatja a pécsi közönség. Bogányi Tiborral első állandó vendégkarmesterként háromszor is találkozhatunk az évad során: Schubert- és Brahms-szimfóniákat, Dejan Lazić és Martina Filjak előadásában Mozart és Ravel zongoraversenyeit, a Flört sorozatban pedig Bogányi Gergely szimfonikus fantáziájának ősbemutatóját dirigálja majd. Varga Gilbert folytatja a fiatal tehetségek bemutatását, az alig tizennégy éves Seohyun Kim hegedűvirtuóz meghívásával. Vass András állandó karmester, a zenekar Fesztiválkórusának művészeti vezetője a Musica Sacra sorozat húsvéti koncertjén J. S. Bach és Haydn műveit dirigálja majd többek között visszatérő szoprán szólistájának, Kovács Ágnesnek a közreműködésével. A karácsonyi ünnepi koncert különleges együttműködésre nyújt lehetőséget: a Wrocław Baroque Ensemble és a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusának közös előadásában gyönyörködhetnek a koncertre ellátogatók.

A pécsiek idei felfedezettje Nicolò Umberto Foron, rendkívül fiatal karmestertehetség, aki kétszer is odaáll a Titok évadban a pécsi zenekar elé. A Kodály-sorozat francia műsorában testvérével, Míra Foron hegedűművésszel lép színpadra, míg a Pannonicum bérlet keretében Csajkovszkij és Beethoven legmélyebb önvallomását tárja fel Viktoria Mullova hegedűművész segítségével.

Živa Ploj Peršuh 2737.jpg
Živa Ploj Peršuh

A Flört sorozatot nyitó és záró koncerteken új karmestereket ismerhetünk meg Pécsett: Michael Maciaszczyk hegedűművész-karmester Murin Jaroszlav brácsaművésszel, a Pannon Filharmonikusok szólóbrácsás szólamvezetőjével és Boros Mihály zongoraművésszel egy igazán szerethető koncertprogrammal mutatkozik be, míg a sorozatot Živa Ploj Peršuh karmester hölgy Dvořák VIII. szimfóniájával zárja majd.

Az évad egyik különlegessége a Föld napja tiszteletére 2025 áprilisában adott koncert lesz. A természet titkai címmel meghirdetett hangverseny programja egyelőre a szervezők előtt is titok: a közönség legkedvesebb természet által ihletett zeneműveiből összeállított programjának műveire a közönség javaslatait a brand@pfz.hu e-mail-címre várja a zenekar.

Bérletek a pécsi (Kodály, Pannonicum, Musica Sacra, Flört) és a budapesti (Pannon) sorozatokra is online a Jegymesteren, vagy a jegypénztárakban személyesen kaphatók a bérletes sorozatok első hangversenyének a kezdetéig. A Pannon bérlet kedvezményesen 2024. május 31-ig újítható meg, május 3-án, pénteken a Müpa Üvegtermében 17.00 és 22.00 óra között személyesen is. A pécsi bérlethosszabbítás 2024. július 15-ig tart majd. A pécsi Kodály- és Pannonicum hangversenysorozatokra szóló bérletek ára fizethető két részletben is. Családbarát programja keretében a társulat a 2024/2025-ös évadban is lehetőséget biztosít arra, hogy bérleteseinek 6–18 éves gyermek családtagjai díjmentesen vegyenek részt a Pannon Filharmonikusok felnőttbérletes sorozatainak hangversenyein. 

A Pannon Filharmonikusok 2024/2025-ös budapesti Pannon sorozatának online lapozható füzete itt, a pécsi sorozatok bérletfüzete itt érhető el.