24 film és bennük a legnagyobb francia sztárok – Catherine Deneuve, Léa Seydoux, Virginie Efira, Romain Duris, Vincent Cassel, Guillaume Canet – lesznek láthatóak a Francia Intézet szervezésében február 28. és március 10. között a 14. Frankofón Filmnapokon.

Jelenetfotó A három testőr: Milady című filmből. Forrás: Frankofón Filmnapok
Jelenetfotó A három testőr: Milady című filmből. Forrás: Frankofón Filmnapok

Február 28-án este a hat César-díjra jelölt A három testőr: Milady nyitja a 14. Frankofón Filmnapokat. A Dumas-regény legújabb filmes feldolgozásában olyan nagyszerű színészeket láthat a közönség, mint Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és François Civil.

 

Március 5-én a Francia Intézetben vetítik a kilenc Césarra jelölt Az arcuk mindig előttem leszt. A megrázó moziban a helyreállító igazságszolgáltatás rendszere szakértők közreműködésével igyekszik párbeszédbe vonni elkövetőket és áldozatokat. A film vetítését beszélgetés követi Benjamin Sayous, a helyreállító igazságszolgáltatással foglalkozó francia intézet igazgatója, Fellegi Borbála, a Foresee Research Group ügyvezető igazgatója és A. Barabás Tünde, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója részvételével, akik számba veszik a két ország e területen tett intézkedéseit, és megvizsgálják a börtönön kívüli büntetések sikerét és jelentőségét. A beszélgetés moderátora Kádár András jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Március 6-án az Urániában  a tavaly Cannes-ban debütált Salemmel folytatódik a program. A lírai alkotás egy fekete fiú és egy roma lány szerelmét ábrázolja. Március 8-án ugyanitt lesz látható a Liv S. szerelmei című svájci romantikus film. A 38 éves Liv felidézi magában régi kapcsolatait, amelyekben valami valahogy mindig félrement. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a rendezővel, Anna Luiffel.

 

A programban továbbá szerepel a Mutánsok Romain Duris-szel a főszerepben, amelyet nemrég tizenkét César-díjra jelöltek, valamint a szintén César-esélyes Sav című francia katasztrófafilm. A filmnapok egyik legütősebb darabja a tavaly Cannes-ban négy díjat nyert és immár Oscar- és César-jelölt Négy nővér című tunéziaifrancia dokumentumfilm.

 

Március 1. és 31. között 16 városban – Balatonfüreden, Debrecenben, Győrött, Jászberényben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Ózdon, Pannonhalmán, Pécsett, Sopronban, Szegeden, Székesfehérvárott, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben – mutatnak be egy szűkebb válogatást a 14. Frankofón Filmnapok programjából.

A programfüzet itt érhető el.