fbpx

Oscar-jelölt kisfilmmel érkezik a Friss Hús nemzetközi programja

A 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált új időpontban, május 27. és június 2. között rendezik meg a Toldi moziban és további szabadtéri helyszíneken.

Az egyhetes rendezvény nemzetközi versenyprogramja már összeállt: rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek majd. Így idén először lesz öt nemzetközi versenyszekció, a filmeket tematikus blokkokba sorolták a szervezők: Találkozások, Furcsaságok, Családban marad, Felnövéstörténetek és Határesetek. Ez utóbbi blokkban olyan külhoni – vagy épp tiszteletbeli – magyarok alkotásai lesznek láthatók, akik a hazai válogatásba nem férnének be. 

Olyan többszörös díjnyertes alkotók vadonatúj filmjei is láthatók lesznek majd,

mint a lengyel–magyar Tomek Ducki, akinek 2007-es Életvonal című animációs munkája komoly nemzetközi karriert futott be, új animációs filmjének címe Plantarium. A Varga Katalin balladája és a Berberian Sound Studio tiszteletbeli magyarnak számító angol rendezője, Peter Strickland kellemes fejbizsergést ígér az ASMR-jelenséggel foglalkozó kisfilmjével, címe Cold Meridian. A szlovéniai születésű Horváth Botka Áron filmjében (Bits) pedig Nagy Zsolt ígéri meg a fiainak, hogy elviszi őket a Hungaroringre. A FAMU-n végzett Mihályi Michaela és David Stumpf animációs filmjét, a Sh_t happenst a Velencei Filmfesztivál is beválogatta programjába. 

A Friss Húson mutatkozik be a magyar közönségnek Adrien Mérigeau Oscarra jelölt Genius Loci című animációs rövidfilmje,

amely egy fekete nő észleléseit mutatja be Párizsban, valamint a Berlinale rövidfilmes programjában díjat nyert My Uncle Tudor, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doc Nomads programjában készült. Rendezője, Olga Lucovnicova tanult egy ideig a magyar egyetemen. Tarr Béla egykori tanítványa, Rand Abou Fakher filmje is a Berlinaléról érkezik, a So We Live a Berlinale Shorts programjában szerepelt. 

Leonardo van Dijl filmje, a tornászlányról szóló Stephanie a cannes-i filmfesztivál rövidfilmes programjában szerepelt, a Sticker-t (r.: Georgi M. Unkovski) a Sundance filmfesztivál válogatta be a programjába, a fiatal török pár megpróbáltatásai bemutató The Criminals (r.: Serhat Karaaslan) pedig forgatókönyvírói díjat is nyert a Sundance-en. Több kisfilm is foglalkozik a turizmus kizsákmányoló hatásával: a francia Massacre (r.: Maïté Sonnet) és a nepáli Ashima (r.: Dekel Berenson) is. 

A visszatérő alkotók között van a 2017-es Friss Hús legjobb nemzetközi rövidfilmdíját a Glass House-szal elnyerő Ivar Aase, aki egy különös szerelmi történetet feldolgozó új filmjével, a Cam Boy-jal érkezik a Friss Húsra.

A filmek részletes listáját és adatlapját a Friss Hús Budapest honlapján lehet megtekinteni.

Nyitókép: Genius Loci

A rovat további cikkei