A Szegény párák berendezője, Mihalek Zsuzsa mellett másik magyar érintettje is lehet az idei Oscar-gálának: a Legjobb Animációs Film kategóriában a korábban számos díjat bezsebelt Robot Dreams spanyol animációs film egyik betétdalát Péter Bence zongoraművész, zeneszerző írta.

Világszerte nagy sikert aratott eddig a közönség és a kritikusok körében a barcelonai illetőségű Arcadia Motion Pictures rajzfilmje, a spanyol Pablo Berger rendezte Robot Dreams (Robotálmok). A film számos díjat nyert, így például a European Film Awards, a Goya Film Awards, a Toronto International Critics Awards vagy a Gaudi Awards került az alkotókhoz, és megannyi neves jelölést kapott a film, így az Oscar-díj-átadón az animációs kategóriában várja az eredményt. A film magyar vonatkozása pedig az, hogy a készítők felfigyeltek a magyar zongoravirtuóz, Péter Bence egyik egyedi átiratára, és a rendező felkérte, hogy a film számára készítsen egy külön variációt.

„Nagyon jólesett, amikor érkezett egy levél azzal, hogy a spanyol filmkészítőknek megtetszett az Earth, Wind and Fire September című dalának általam készített átirata, és felkértek egy együttműködésre” – mesélte Bence, aki örömmel mondott igent a közös munkára. „Azóta pedig örömmel látom, hogy a film milyen sikeres a különböző fesztiválokon, nagyon szurkolok, hogy az Oscar-szobor is az alkotók polcára kerüljön” – teszi hozzá a zongorazseni.

Péter Bence immár mintegy félszáz országban adott koncertet, Budapesten először 2023-ban lépett föl; idén az már biztos, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékokon láthatja újra a magyar közönség.

#oscar2024