Az ősi Kína kincsei Budapesten

Egyéb

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere megnyitó beszédében hangsúlyozta, kulturális győzelem, hogy a kiállítás létrejöhetett, de ennél sokkal többről van szó, hiszen Kína itt van nálunk, miközben mi is jelen lehetünk Kínában.

?Nagy áttörés, hiszen a kiállításon látható tárgyak nagyon ritkán hagyjál el Kínát. Több ezer év áttekintése a kezdetektől a 19. századig: a nagy dinasztiák, és azok a tárgyak, amiket használtak. Ikonikus tárgyak, az uralkodás jelvényei, vallási tárgyak vannak itt, és a két sztár, a két agyagkatona, a 20. század egyik nagy felfedezése, úgy is szokták mondani, hogy a világ nyolcaik csodája. Aki ide eljön, olyan dolgokat lát, amit talán soha az életben, ezért mindenkinek ajánlom ezt a kiállítást?- nyilatkozta Balog Zoltán a Kultúra.hu-nak.

A miniszter arról is beszélt, hogy egyre jobban erősödnek a kínai-magyar kapcsolatok, amire jó példa a Kínában nagy sikert arató Munkácsy-kiállítás is, amely az elmúlt években Ázsia legnagyobb múzeumának legnagyobb kiállítása volt. Balog Zoltán kiemelte a Stipendium Hugaricum Programot is, amelyben több száz kínai diák nyerhet tanulmányi lehetőséget Magyarországon, és Kína is ugyanígy ajánl ösztöndíjas helyeket a magyaroknak.

 

Hsziao Csien, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete szintén méltatta a két ország közötti kiváló kapcsolatokat, amelyek az elmúlt 65 évben folyamatosan fejlődtek, az utóbbi néhány évben különösen gyorsan. Külön kiemelte a kulturális együttműködés sikerét, utalva rá, hogy egész Európában itt nyílt az első kínai-magyar két tannyelvű iskola, három Konfuciusz Intézet működik, épül a negyedik is, az ELTE-n pedig megnyílt a régió első kínainyelvtanár-képző központja.

 

Az Iparművészeti Múzeumban megnyílt kiállítás anyagát három kínai múzeum kölcsönözte. A Shaanxi Történeti Múzeum, a dél-kínai Nanjing Város Múzeuma, valamint a Chengde Palota Múzeum, amely a 18. századi udvari kultúra különleges darabjait bocsátotta rendelkezésre. Legkülönlegesebb darabjai kétségkívül a Qin Shi Huangdi, a kínai császárságot megalapító uralkodó sírjában talált cseréphadsereg két katonája. Hasonló agyagkatona Magyarországon utoljára 1987-ben volt látható a Nemzeti Múzeumban.

Az ősi Kína kincsei című tárlat április 19-ig tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban.

(Fotó: Csákvári Zsigmond)