fbpx

Osztrák állami díjat kap Krasznahorkai László

Krasznahorkai Lászlónak ítélték oda idén az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elismerést – közölte csütörtökön Andrea Mayer osztrák kulturális államtitkár.

Krasznahorkai „egyedülálló stílusú, lenyűgöző képi kifejező erővel rendelkező, a valós és szürreális jelenetek megtalálásában gátlástalan, hűvös iróniával és éles elmével megírt regényei és elbeszélései jól átgondoltak, tökéletesen megírtak és világosan megkomponáltak” – indokolta a zsűri a 25 ezer euró pénzjutalommal járó díj odaítélését.

Az 1964-ben alapított, a művészeti, kulturális, közszolgálati és sportminisztérium által gondozott Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elnevezésű díjjal olyan európai szerzők irodalmi összmunkásságát ismerik el, akik nemzetközileg is jelentős figyelmet kapnak. Feltétel, hogy a díjazott művei németül is elérhetők legyenek.

A 67 éves Krasznahorkai László írásai közül megjelent németül egyebek közt a Sátántangó, Az ellenállás melankóliája, Az urgai fogoly, az Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó vagy a Báró Wenckheim hazatér.

A magyar írók közül már megkapta az osztrák elismerést Weöres Sándor (1974), Nádas Péter (1991) és Esterházy Péter (1999).

Nyitókép: Krasznahorkai László 2016-ban. Fotó: MTI/Marjai János

A rovat további cikkei