A fotókiállítás célja, hogy megmutassák a fotótárban fellelhető, jól dokumentált vizuális kincseket és ezen keresztül felhívják a figyelmet a víz központi szerepére az életünkben.

A kiállítások megnyitóit október 16. és 20. között tartják, és október 31-ig mind az öt helyszínen megtekinthető a tárlat, amelynek központi eleme a víz.

Életkép 1954-ből
Forrás: Fortepan

A válogatás digitálisan is elérhető az archivum.mtva.hu, valamint a nemzetifototar.hu oldalon.

A Nemzeti Fotótár egyedülálló gyűjteménye mintegy 13 millió negatívot számlál, amelyből jelenleg 260 ezret digitalizáltak és tettek elérhetővé. A digitalizálás folyamatosan zajlik, céljuk, hogy mind nagyobb számban tegyék hozzáférhetővé és kereshetővé az elmúlt csaknem másfél évszázad sajtófotóit. A gyűjtemény első fényképe az 1890-es évek elején született. Az azóta történt események – legyenek azok településtörténeti, gazdasági vagy kulturális jellegűek – lenyomata jó eséllyel megtalálható a fotótárban, tehát vizuális keresztmetszetet kapunk egy hosszú és izgalmas időszakról.

Fürdőélet a Balatonon
Forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum – Balatoni Múzeum

Az év kiemelt eseménye a Budapesti Víz Világtalálkozó (Budapest Water Summit), ahol a szakemberek a klímatudatosság jegyében a politikai, gazdasági, tudományos és egyéb szempontok szerint keresnek megoldást a vízválság megelőzésére.

A fotótár képeinek segítségével ezt a célt szeretnék támogatni azáltal, hogy a problémára irányítják a figyelmet, ezért állították össze a tematikus válogatást, amelynek középpontjában az áll, hogy mennyire nélkülözhetetlen eleme létezésünknek a víz.

Életkép az 1970-es évekből
Forrás: Fortepan

Az archívumban nagy mennyiségben találhatóak olyan negatívok, amelyek bemutatják, hogy Magyarország hogyan viszonyult a vízhez az elmúlt 50-100 évben: hogyan használtuk/ használjuk a vizet a mezőgazdaságban, a mindennapi életben, háború alatt, szórakozás közben és az élet különböző területein. Az egyes helyszíneken a saját környezetükből is megismerhetik az ott élők, hogyan is változott a víz szerepe.

 A gellérthegyi víztározó építése (1977)
Forrás: Fortepan

A vizet központi elemként bemutató képek jellemzően az 1950-es évektől készültek. A tárlat 16 kétoldalas paravánból épül fel, oldalanként két képpel. Számos fotót párba állítva mutatnak be, például hasonló eseményt feldolgozó 1959-es és 2019-es kép egymás mellett látható: múlt és jelen találkozik ezeken.

Életkép 1971-ből
Forrás: Fortepan

A fotók készítése között több évtized telt el, de egy-egy pillanat erejéig megmutatják a korábbi idők atmoszféráját, technológiai, gazdasági fejlettségét, vagy éppen ízlésvilágát. A kor és a helyszínek változóak, de egy valami állandó: a víz mint életszükséglet, erő és örömforrás.

Nyitókép: Palatinus Strandfürdő (1953)
Forrás: Fortepan