Macskamuzsika

 

Macskamuzsika1

Elsőként rögtön itt van a Cerkabella Kiadó Macskamuzsika című antológiája, olyan jelentős szerzőkkel, mint Máté Angi, Darvasi László, Lackfi János vagy Kányádi Sándor. A jól ismert nevek mellett a pályakezdő, kötettel még nem rendelkező szerzők is helyet kapnak, ez a gesztus a szerkesztő részéről az újdonsággal járó felfedezés örömét engedi át az olvasónak. A néhány oldalas, jól fogyasztható, ízlésesen kiválogatott szövegek garantált élményt nyújtanak a gyereknek, és ami nem kevésbé fontos, a szülőnek is. A humorosaktól a jelképes meséken keresztül a hétköznapok világában megszülető varázslatokról szóló történetekig számtalan különlegességben bővelkedik a kötet. Éjjeliszekrényekre és óvodákba kötelező!

Fodor Marcsi-Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

 

orczyemma_92_93

Mostanság egyre többször vetődik fel a nők társadalomalakító szerepének fontossága. Ebbe a sorba illeszkedik a különleges, a nők történelemalakító jelentőségére is rávilágító, a Bookline-nál napvilágot látott 50 elszánt magyar nő című kiadvány. A különböző szempontok alapján kiválasztott nők listája nagyon sokszínűre sikeredett.

50-elszant-magyar-no02

Zrínyi Ilona és dr. Orsós Zsuzsanna tökéletesen megfér ugyanabban a kiadványban, a küzdelem és helytállás terén mindketten hasonlóan bizonyítottak. “Ez az elismerés (az MTA első cigány ösztöndíjasa, a szerk.) Zsuzsi lelkéig hatott. Ha ekkora bizalmat kapott, akkor ő is felelősséggel tartozik. Akkor neki a sorsával példaként kell elöl járnia, és hitet csöpögtetni a szegény cigány gyerekekbe. Hiszen sokan otthon nem látják, hogyan kell egészségesen élni, és mire jó a tanulás. De amikor Zsuzsi dr. Orsós Zsuzsannaként bemutatkozik nekik, és elmeséli, honnan indult el, úgy csillannak fel a szemek, mint annak idején az övé, amikor az első könyvet a kezébe vette.” A könyv nem szájbarágósan mutatja be az egy-egy nőhöz köthető teljesítményeket, a hús-vér alakokat a realitás talaján hagyja, nem ruházza fel őket csodajegyekkel, ezért olvasáskor végig az motoszkálhat bennünk: ezek a nők nem természetfeletti hősök, hanem nagyon is emberi figurák, akik mertek bátrak lenni, így lettek belőlük értékteremtő példaképek, akár férfiakat is túlszárnyaló, belevaló nők.

Rofusz Kinga: Otthon

 

Rofusz_Kinga_Otthon
Fotó: prae.hu/Bach Máté

Rofusz Kinga illusztrátorként régóta letette névjegyét a hazai könyvpiacon, jól felismerhető, gazdag színvilágú, finom vonalvezetésű, álomszerű képei nem egy fontos gyerekkönyv méltó társául szegődtek az elmúlt években, elég, ha Máté Angi: Az emlékfoltozók vagy Szabó T. Anna: Senki madara című könyvére gondolnunk.

A Vivandra Kiadónál megjelent Otthon egyik különlegessége, hogy egy szem betű nem található benne, a másik pedig, hogy annál beszédesebb és tartalmasabb. A könyv egy utazás története. A szerző egy költözés mozzanatait járja körül, és közben olyan fontos témákat vet fel, mint például a búcsúzás, az elszakadás, a lemondás. Fajsúlyos kérdések, nehéz dilemmák.

otthon_05

A szövegnélküliség az elválással járó gyászt is illusztrálja, egyfajta belső utazást eredményez, ahol a régi otthonhoz kötődő emlékek erősödnek fel. A képek jól érzékeltetik: egy másik dimenzióba kerülünk, ahol az emberi nyelv funkcióját veszti. A Nyugat-Európában népszerű silent book műfajába sorolt könyv a szövegekhez szokott olvasóknak nem jelenthet kihívást, a képek magukért, hozzánk beszélnek.

Keresztesi József: Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza

 

Csucsok-avagy-a-nagy-pudinghajsza

Keresztesi József Magvető Kiadónál megjelent munkája igazi telitalálat! Az abszurd és a féktelen humor határán egyensúlyozó, az iróniától sem visszariadó, kalandos, Anyegin-strófákban megírt verses mese a tavalyi év gyerekkönyvtermésének egyik legérdekesebb teljesítménye. A történet egyszerűségének – Sütiország királylányát elrabolja a megátalkodott Vérpuding (magyar nevén véres hurka), adott tehát a feladat: meg kell menteni – a történetben felvonuló sütemények adnak felejthetetlen és gazdag ízt. Gondoljuk végig: mikor találkoztunk olyan mesével, ahol a királylány megmentéséért és a felborult világrend helyreállításáért sütemények és a Hős Kiflivég küzdenek?

Az eredetileg gyerekeknek írt könyv a vájtfülű felnőtt olvasónak is tartogat csemegéket a szövegek közt megbújó Homérosz-, Gogol-, Poe-, Bereményi Géza-idézetek és utalások formájában, csak győzze megtalálni őket, akár a süteményekbe rejtett üzeneteket. Ebben a könyvben minden benne van, ami szem-szájnak ingere, és ezt most akár szó szerint vehetjük.

Harcos Bálint: A boszorkánycica

 

Harcos_Balint_A_boszorkanycica

 

A korábban költőként elismertségre szert tett Harcos Bálint hosszú kihagyás után gyerekkönyveivel tért vissza az irodalomba. Egymás után napvilágot látott könyvei egyértelműsítik: soha jobbkor jó helyen.

A Pagony Kiadó gondozásában megjelent boszorkánycicához tartozik történet is, sűrű kalandokkal és némi humorral. A könyv legfőbb erénye a rendkívül nagy nyelvi igénnyel megírt szöveg, a zökkenőmentes ritmus, a helyes rímhasználat. “Lakjon csak itt pók, denevér,/bagoly, patkány (de ne egér),/a fő, hogy egy sem fázik, ó,/mert ez a tipp-topp házikó/erős, vastag falú,/s nekem való, nyaú!”Harcos Bálint meséje méltó párja Keresztesi József kötetének.

A Top 50 gyerekkönyv listájáról nem hiányozhat Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek, Kovács András Ferenc: Árdeli szép tánc, Varró Dániel: A szomjas troll című kötete sem, és mint az a jó gyerekkönyveknél általában lenni szokott, korosztálytól függetlenül mindenki örömét lelheti bennük.

Nyitókép: illusztráció Rófusz Kinga Otthon című mesekönyvéből