Ötezer éve keverték a világ első koktélját
A kutatók a Tigris-folyó térségében olyan agyagedényekre bukkantak, amelyekben a szőlő erjedésekor képződő borkősav nyomait fedezték fel. Az edényekben megtalálták a méz, az almalé, valamint az árpasör nyomait is - ezek lehettek a legkorábbi koktélok összetevői.
A pennsylvaniai kutatók Toszkána déli részén is vegyelemzésnek vetették alá az etruszk cserépedényeket, s mint kiderült, Itáliában is ismert volt az ősi koktél receptje. Ebből arra következtettek, hogy a szőlészet és a borászat Etruriában a görögök megjelenése előtt alakult ki. Osvaldo Failla,a Milánói Egyetem kutatója szerint lehetséges, hogy körülhatárolt területeken azelőtt nemesítették a vadszőlőt, mielőtt a görögök révén "külső" szőlőtőkék érkeztek volna a térségbe.
A kutatók Maremma (Toscana) régészeti helyszínein vizsgálták különböző vadszőlőfajták genetikai jellemzőit, összehasonlítva érintetlen vidékek szőlőfajtáinak paramétereivel. Mint kiderült, ott, ahol az ember valaha kapcsolatba került a vadszőlővel, növekedett a lokális genetikai változatosság. A vizsgálatok során ugyancsak el lehetett különíteni az emberi kihatásnak kitett területekről származó vadszőlőfajtákat az érintetlen területekről valóktól.