Ötvenéves a Magyar Nemzeti Galéria

Egyéb


d__hb20070523008mng50eves.jpg
A Magyar Posta alkalmi bélyeg megjelentetésével köszönti az 50 éves Magyar Nemzeti Galériát. A bélyeget bemutatja és ünnepélyesen forgalomba bocsátja Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Szabó Pál, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója.MTI Fotó: Honéczy Barnabás

(MTI) - "Olyan intézmény születésnapja ez, amely a nemzeti jelzőt már akkor megkapta, amikor nem volt szokás erről külön beszélni" - mondta Szili Katalin a galériáról szólva, amelynek alapításáról 1957. május 23-án írtak alá dokumentumot. Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: az évfordulón azokat a "festőket és szobrászokat ünnepeljük, akik ecsetjükkel és vésőjükkel megalkották számunkra azt, ami örök és maradandó".
       Szili Katalin, kiemelve az intézmény értékmegóvó szerepét, a mecénásokat, a gyűjtőket, a muzeológusokat, a restaurátorokat, és a Magyar Nemzeti Galéria összes munkatársát is köszöntötte a születésnapon. A magyar művészet gyűjteményeként alapított intézmény műtárgyait meditációs objektumoknak nevezte, utalva arra, hogy azok a XXI. században is nyugalmat, kiegyensúlyozottságot árasztanak. A házelnök a modernkori mecenatúra létezésének bizonyítékaként említette, hogy a Magyar Posta Zrt. bélyegsorozatot, a Kossuth Kiadó pedig jubileumi albumot bocsátott ki az évforduló alkalmából.
       Bereczky Loránd főigazgató a galéria történetét felidézve elmondta, hogy a "speciális történelmi szituációban" létrejött intézményt eredetileg a XIX-XX. századi magyar képzőművészet gyűjtőhelyeként alapították. Amikor azonban a múzeum 1973-ban a budai Várba költözött, rendelkeztek arról, hogy gyűjteménye az államalapítás óta készült magyar képzőművészeti alkotásokkal bővüljön. Így ma már több mint százezer műtárgy található a Magyar Nemzeti Galériában.
       Szabó Pál, a Magyar Posta vezérigazgatója bemutatta a négy bélyegből álló jubileumi bélyegsorozatot, amely négy, a galériában őrzött festményt ábrázol. Az első napi pecsétet Szili Katalin tette a kiadványra, aki ezt követően a vezérigazgatótól átvette a sorozat 2007-es sorszámú példányát.

       Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó vezetője elmondta, hogy a jubileumi album a galéria 216 műtárgyáról tartalmaz színes fotót. A Magyar Nemzeti Galéria - Mesterek és mesterművek című kötet a XIII. századi gótikus szobroktól kezdve a kortárs művészek alkotásáig keresztmetszetet ad az intézmény gyűjteményéből.
      Az intézményben októberben Vaszary János képeiből nyílik tárlat, decemberben pedig a szentpétervári Ermitázzsal történt megállapodás alapján Zichy-kiállítás lesz látható.