Kalandozás kultúrpajtáról kultúrpajtára Szabolcsban, Borsodban és a Felvidéken! Összeállításunkban videókkal segítünk ráérezni az egyes helyszínek hangulatára Szabolcsban, Borsod-Abaúj-Zemplénben és a Kassai kerületben.

A Panyolai KultúrPajta – GyerekPajta megálmodója Panyola település és Tarján Veronika, a Fonogram-díjas Veronaki zenekar énekese. „Egy olyan varázslatos helyet álmodtunk meg közösen a település lakóival, élen Muhari Zoltán polgármesterrel, amelynek a célja a gyermekek és családok számára lehetőséget adni minőségi idő eltöltésére és művészeti nevelésre – miközben a vidék hagyományait is megismerhetik az idelátogatók.”

Az Ekler Dezső által tervezett ikonikus épület mára már több néptáncos-generációnak is otthont adott: képzésekkel, táncházakkal segítette a néptánctudás átadását és a hagyományok megőrzését, építette a közösséget. A táncmulatságok hangulatát a hely különleges atmoszférával fokozza, melyet a természeti környezetbe belesimuló organikus épületek adnak. Lenyűgöző varázsuk mindenkire hat – aki egyszer itt járt, mindig visszatér!

Hercegkúton, az örökké megújulni képes településen a Kultúrpajta igazi közösségi tér, ahol a helyiek és az idelátogatók együtt táncolhatnak, zenélhetnek vagy készíthetnek tárgyakat úgy, ahogy elődeink tették évszázadokon át, megújítva a hagyományokat is, hogy azok tovább élhessenek.

Taktaharkány ősrégi település a Taktaköz kapujában. A Váradi Regestrum említi először mint lakott helyet 1211-ben Horkyan néven, amely eredete a honfoglalás idejére vezethető vissza. Valószínűleg Töhötöm fiáról, Horka vitézről kaphatta nevét. A gazdag történelmű falu lakosai a mai napig büszkék hagyományaikra, ápolják és életben tartják azokat, és szívesen megmutatják az arra járóknak is. A tájház és udvara ehhez nagyon jó helyszínül szolgál. Videónkban megmutatjuk a Szüreti Napokat Taktaharkányban.

Az Ilosvai Ház története egy tűzzel kezdődött: a 2010-es évek elején leégett a helyi kultúrház, illetve az Ilosvai Néptáncegyüttes próbatermének teteje. Ekkor jött az ötlet, hogy megvegyenek egy régi parasztházat, amelyet aztán önerőből kezdtek el felújítani, majd a magyar állam támogatásával fejezték be a munkát. Az épületet 2019-ben vette használatba az egyesület. Helyet kapott benne próbaterem, múzeum, kávézó, közösségi szállás, hátul, a kert végében pedig a fantasztikus rendezvényhelyszín, a csűr áll. Próbák, táncház, koncertek, előadások és fesztivál is szerepel a hely programpalettáján.

Szlovákia a 2018-as év folyamán vette át a Gombaszögi Nyári Tábor FolkSzöglet programjainak szervezését, ekkor még bérelt rendezvénysátrak alatt. A rendezvényt követően már érezték, hogy ideális lenne valamilyen időtálló építmény a Folkszöglet megszervezésére. A 2019-es évben, mikor hírét vették, hogy lebontanak egy régi csűrt Szádalmáson, léptek: jó állapotban lévő faanyagát felhasználva nekikezdtek a FolkSzöglet Pajta megépítésének. Az építményt nemcsak a Gombaszögi Nyári Tábor egyhetes időtartama alatt használják, hanem egész évben. A hálózat kiemelt figyelmet fordít a népzeneoktatásra és a pedagógusképzésre, a néptáncoktatás módszertanának széles körű terjesztésére. A pajtában tartják képzéseiket, népművészeti táboraikat és mesterkurzusaikat és más rendezvényeket is. 

Kárpát-medencei utazások során határokon belül és határokon túl is különleges programokkal várnak a Kultúrpajták és Tündérkertek tavasztól őszig! Részletes programjaik és a helyszínek pontos leírása itt található.