A Pannon Filharmonikusok (PFZ) zenekar meghirdette hagyományos budapesti bérletes évadát, melynek során szeptembertől összesen öt koncertet ad a Müpában.

Tom_Borrow_0240credit_Tal Givony
Tom Borrow. Fotó: Tal Givony

Március 22-én, pénteken este kezdik a következő, Titok elnevezésű Müpa-évad bérletezését a fővárosi koncertek helyszínén. Az öt pénteki koncertre szóló Pannon bérlet két hangversenyét Kesselyák Gergely vezető karmester dirigálja, egyet-egyet Varga Gilbert és Bogányi Tibor vezényel, és újra színpadra lép a fiatal karmestertehetség, Nicolò Umberto Foron.

A szeptemberi nyitókoncert első darabja Prokofjev II. zongoraversenye lesz Tom Borrow, az alig 23 éves zongoristacsillag tolmácsolásában, majd a Bruckner-év tiszteletére a szerző IX. szimfóniája csendül fel.

A sorozat második, novemberi estje a holokauszt 80. évfordulójára emlékezik. A koncerten Penderecki európai és Bernstein tengerentúli Kaddisa keretezi az Amerikában élt Korngold Pészahi zsoltárát. A Nemzeti Énekkar, a Bernstein-mű magyarországi bemutatóját annak idején éneklő nyíregyházi Cantemus Kórus, neves énekes szólisták és Mácsai Pál narrációja a gyászról az élet színére igyekszik majd fordítani a hallgatóság belső tekintetét.

Januárban Varga Gilbert vezényletével játszanak a muzsikusok a még tizenéves tehetség, Seohyun Kim, a 2023-as Varga Tibor Nemzetközi Hegedűverseny győztese közreműködésével. Henryk Wieniawski hegedűversenye mellett Gounod, Bartók és Richard Strauss egy-egy jól ismert művét szólaltatják meg a zenészek.

Seohyun(©Céline Ribordy Kamezin).jpg
Seohyun. Fotó: Céline Ribordy Kamezin

Márciusban Beethoven és Csajkovszkij műveit hallhatja a közönség a muzsikusoktól, akiket ezúttal Nicolò Umberto Foron dirigál. Beethoven hegedűversenyében Viktoria Mullova lesz a szólista, majd Csajkovszkij életművének utolsó alkotása, a VI. Patetikus szimfónia csendül fel.

Az évadzáró koncerten a játék és derű kerül a középpontba: Bogányi Tibor vezényletével, Dejan Lazić zongoraművész közreműködésével Mozart A színigazgató című művének nyitányát, C-dúr zongoraversenyét, a zongoraművész saját szerzeményét, a S.C.H.E.rzo-t és Brahms II. (D-dúr) szimfóniáját adják elő a pécsi muzsikusok.

A Pannon Filharmonikusok 2024/2025-ös Müpa-bérlete kapcsán további információk a zenekar honlapján olvashatók. A lapozható, online Müpa-bérletfüzet itt is megtalálható.