fbpx

Panta Rhei – Melkovics Tamás egyéni kiállítása

Játékosság és szigorú intellektualitás, az értelmezés lehetőségeinek diverzitása, az állandóság és a folytonos változás feszültsége fedezhető fel Melkovics Tamás különleges alkotásaiban, melyeket március 17-én nyíló tárlatán láthatunk a szentendrei Ferenczy Múzeumban.

Melkovics Tamás alkotásain keresztül mélyrehatóan megismerhetjük kutatási eredményeinek lineáris folytonosságát, azon művészi gondolatiságot, melyet egyszerre jellemez a játékosság és a szigorú intellektualitás, az értelmezés lehetőségeinek diverzitása, az állandóság és a folytonos változás feszültsége.

Művészi érdeklődését az eredet és a fejlődés, az átalakulás és az állandóság összhatásai foglalkoztatják. A Ferenczy Múzeumban nyíló kiállításának gondolati középpontjában is a növekedés, a fejlődés és az önreflexió áll. A művész a szobrászati formakészlettel való kísérletezése során olyan moduláris alakzatokat keres, melyek jól beilleszthetők összetettebb kompozíciókba is.

Az egyes modulok összeillesztéseinek variabilitása az elemek egymásból való kibontakozásának végtelen lehetőségét hordozza magában. Az ily módon kialakuló komplex formák olykor organikus, olykor antropomorf karaktert öltve indítanak szabad asszociációs láncot a befogadóban. Az állandó elemek folyamatosan változó egymásra épülése egyaránt megtapasztalhatók szobrain és grafikái munkáin

A kiállításon korai formakísérleteinek és legújabb munkáinak kölcsönhatásait követhetjük végig. Nagyméretű szobrai előre meghatározott elrendezés nélkül, az épp jelenvaló művészi beavatkozás aktusával jönnek létre a végleges szobrászati alakzatok. Az újrakomponálások során új mű, új értelmezési dimenziók születnek. A tárlat egyfajta fejlődéstörténet, összefoglalása a művész formai kísérletezésének.

Melkovics Tamás (1987, Székesfehérvár) a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végzett 2012-ben, Farkas Ádám osztályában. A fiatal művész tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Szobrász Társaságnak, 2018-ban és 2021-ben Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjban részesült.
Egyéni kiállítása nyílt 2017-ben a Parthenón-fríz Teremben, 2019-ben pedig a Várfok Galéria Project Roomban.
Számos csoportos kiállításon vett rész Budapesten, Szentendrén, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Pécsett és Edinburgh-ban. Magángyűjtemények és közgyűjtemények is őrzik műveit. Alkotásai megtalálhatók a Ferenczy Múzeumi Centrum, a székesfehérvári Csók István Képtár, a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár, a dunaújvárosi ICA-D Kortárs Művészeti Intézet gyűjteményeiben is.

Melkovics Tamás Panta rhei kiállításának kurátora Iberhalt Zsuzsa.

Megnyitó: március 17. csütörtök, 18:00, Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth L. u. 5. A kiállítás 2022. március 18-tól 2022. június 26-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Fotók: Deim Balázs, FMC

A rovat további cikkei